Стална мисија Републике Србије при УН

Србија упутила снажан позив свим земљама свијета да гласају против резолуције о Сребреници

  • Извор: СРНА
  • 18.05.2024. 14:54
  • 19.05.2024. 08:14

Република Србија упутила је снажан позив свим државама чланицама УН да гласају против резолуције о Сребреници, која већ изазива дубоке подјеле у међународној заједници и доводи до усложњавања процеса у цијелом региону.

Поводом најновијег писма које су упутиле сталне мисије Њемачке и Руанде свим државама чланицама 17. маја у својству главних спонзора и "цо-фацилитатор-а" резолуције о Сребреници с циљем да изазову конфузију код држава чланица УН, Стална мисија Републике Србије при УН упутила је писмо-одговор у којем је указано да, насупрот тврдњама о постојању снажне регионалне подршке резолуцији, коспонзори су наставили са праксом једносмјерне комуникације, без могућности питања и коментара, уз одсуство отворених консултација које би подразумијевале учешће свих држава чланица УН.

"Наведено само потврђује чињеницу на коју Република Србија указује од самог почетка – нетранспарентност процеса без ширег регионалног консензуса и сагласности разоткрива стварну намјеру која се крије иза резолуције", истиче се у писму-одговору Сталне мисије Републике Србије при УН, које је потписао Саша Март, отправник послова у Мисији.

Вулин: Црногорска скупштина, ако не смије да помене усташе и Хрватску, нека не раситњава јасеновачку голготу

Вулин: Црногорска скупштина, ако не смије да помене усташе и Хрватску, нека не раситњава јасеновачку голготу

Писмо-одговор Сталне мисије Републике Србије при УН, које је у посједу Срне, преносимо у цијелости:

Противно свим процедурама и пракси Генералне скупштине УН, слањем "ревидираног" текста резолуције договореног у уском кругу коспонзора, државе чланице се покушавају довести у заблуду да се ради о суштинским измјенама које треба да убеде државе чланице да подрже текст.

Покушај коспонзора да укажу да се судским поступцима утврђује индивидуална кривица, настоји се прикрити да се, у ширем политичком дискурсу, морална одговорност за геноцид настоји колективно приписати цијелом народу.

Српски народ, који је током двадесетог вијека, бивајући на страни истине и правде током два свјетска рата, изложен страшним страдањима, покушају истребљења и геноциду, никада на то неће пристати.

Калабухов: Резолуција о Сребреници провокација која носи дестабилизацију

Калабухов: Резолуција о Сребреници провокација која носи дестабилизацију

Досљедно истицање Републике Србије да резолуција која се односи на осјетљиво питање жртава једног трагичног рата мора да представља, прије свега, "власништво" БиХ, покушава се неувјерљиво у посљедњем писму главних коспонзора замаскирати "регионалним власништвом".

Истовремено потпуно се занемарује да иницијатива о овако осетљивом питању није покренута у договору сва три народа у БиХ, противно Уставу БиХ и без сагласности тројног Председништва.

О правој намери која стоји иза ове резолуције говори недавна изјава званичника БиХ, министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића, који је рекао да "таква Србија заслужује презир и не заслужује никакву руку сарадње", те да ће БиХ на све друге начине тражити надокнаду ратне штете, као и обнову ревизије пресуде против Србије.

Овакве неодговорне и непримјерене изјаве званичника једне државе откривају праве намере и засигурно не доприносе стабилности, како у БиХ, тако ни у региону, на шта Србија од почетка упозорава.

Кошарац: Свесрпски сабор - одлучан одговор на срамну резолуцију о Сребреници

Кошарац: Свесрпски сабор - одлучан одговор на срамну резолуцију о Сребреници

Државе чланице УН, које су се вољом предлагача нашле у незавидној ситуацији, не треба даље доводити у заблуду покушајем представљања наводно ревидираног текста.

Државе чланице не треба доводити у заблуду ни о правовремености иницирања резолуције о Сребреници, јер насупрот настојањима да се 2024. представи као најадекватнија, годину у којој се налазимо карактеришу сложене геополитичке околности, па отварање историјски осетљивих тема само продубљује поделе и може произвести додатне нестабилности на Балкану.

Имајући у виду несагледиве последице оваквог нацрта резолуције већ у овој фази, на крхки процес помирења отварањем старих рана, још једном апелујемо на коспонзоре да, у интересу свих, прије свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку текст резолуције, како државе чланице не би биле доведене у позицију да гласају о осјетљивом питању које захтијева консензус.

Уколико то не буде случај, указујемо да ова резолуција већ изазива дубоке подјеле у међународној заједници и доводи до усложњавања процеса у цијелом региону, због чега позивамо све државе чланице УН да не гласају за поменуту резолуцију.

Пратите нас и путем Вибера