Огласила се Даница Грујичић

Србија на прагу велике епидемије

  • Извор: Б92
  • 14.02.2024. 17:47

Даница Грујичић, министарка здравља у Србији, изјавила је данас у Нишу, приликом обиласка Универзитетског клиничког центра, да Србија није на прагу епидемије морбила, али јесте на прагу епидемије великог кашља.

"Око 400 нових случајева великог кашља имамо од Нове године. То је пуно и моја молба свима је да вакцинишу децу по календару који је законски обавезан. Непотребно правимо ризике", рекла је министарка Грујичић приликом обиласка Универзитетског клиничког центра.

Она је казала да ће ускоро бити одржан састанак републичке Комисије за инфективне болести на којем ће бити одлучено да ли треба вакцинисати труднице од великог кашља, како би се заштитила дјеца до двије године, јер тек од друге године дјеца почињу да примају вакцину против те болести.

"Највећи број заражене дјеце има од 10 до 14 година, али срећом, код њих није толико тешка клиничка слика као код малих беба. Дјеца која су умрла нису била заштићена вакцином", казала је министарка Грујичић.

Она је најавила да ће у Нишу, у близини нове зграде Клиничког центра, бити грађена нова Гинеколошко-акушерска клиника.

"Морамо брзо да радимо и то по принципима 21. века. Постоји више варијанти на који начин можемо да градимо те клинике. Неки су бржи, неки спорији. Ићи ћемо на најквалитетније рјешење", изјавила је министарка Грујичић.

Према њеним ријечима, за пар мјесеци биће познато када ће породилиште бити изграђено.

Министарка Грујичић је казала да, како год би се реконструисала постојећа зграда Гинеколошко-акушерске клинике, она не би могла да задовољи савремене стандарде, преноси "б92".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!