Pripadnici MUP-a

Spasilački tim Srbije svečano dočekan u Beogradu: Cijela zemlja ponosna na vašu hrabrost

  • Извор: Танјуг
  • 17.02.2023. 16:12

Specijalistički timovi MUP-a Srbije vratili su se danas iz Turske gdje su učestvovali u akcijama spasavanja poslije razornog zemljotresa, a u Palati Srbija su im se obratili ministar unutrašnji poslova Bratislav Gašić i Ambasador Turske Hami Aksoj.

- Kada je predsjednik Srbije Vučić izdao naređenje da krenete u pomoć prijateljskom narodu Republike Turske, vi ste već bili potpuno spremni i krenuli ste, a da niko od vas nije pitao da li je tamo bezbijedno i koliko ćete ostati. Usput ste jedino razmišljali o tome koliko ćete brzo stići na odredište i hoćete li uspjeti da spasete makar jedan život od mnogih koje je nesreća ostavila ispod ruševina - rekao je Gašić.

Svi smo brinuli o vama i znali smo da nećete prezati da budete na mjestima gdje je najteže i najopasnije, vodeći se težnjom da pomognete prijateljima koji su se našli u beznadežnoj situaciji pogođeni ovako velikom tragedijom, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Gašić.

- Spasili ste tri života i osam dana ste nesebično pomagali turskom narodu u saniranju posljedica i spašavanju ugroženog stanovništva - istakao je Gašić.

Gašić je pomenuo i posebnog člana srpskog tima, Zigija, za koga kaže da je dokazao da je zaslužio svoje mjesto u timu i iskazao spremnost i sposobnost da nepogrešivo pronađe preživjele ispod ruševina.

Gašić je poručio Ambasadoru Turske u Srbiji da turski narod treba da zna da je Srbija prijatelj i da može da se nosi sa opasnostima i da bude potpora i utjeha u svim teškim trenucima.

- Cijela Srbija je ponosna na vašu hrabrost koju ste iskazali, a dokaz tome su snimci ispraćaja od strane turskih snaga i meksičkog tima - zaključio je Gašić.

Ambasador Turske Hami Aksoj istakao je značajnost današnjeg dana.

- Danas je jako značajan dan za nas, a ovo je istorijski dan u odnosima Turske i Srbije. Mi smo se 6. februara suočili sa jakim zemljotresom, jednom od najjačih u istoriji čovječanstva. U ovim teškim trenutcima Srbija nas nije ostavila same - rekao je Aksoj.

On je istakao da su se zahvaljujući predsjedniku Srbije i ministru unutrašnjih poslova Srbije, pripadnici sektora za vanredne situacije uputili u Tursku i tamo spasili tri lica.

- Oni su sada braća turskog naroda - rekao je Aksoj.

Vođa specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina Srbije Davor Vidović rekao je da su na zadatak koji im je povjeren krenuli bez straha i sa ogromnom nadom da će spasiti živote i pružiti spas ljudima u teškoj borbi za sopstvene živote.

- Niko od nas ne može da opiše radost i ushićenje kada smo pronašli mladu djevojku od 17 godina - rekao je Vidović.

Dodao je da želi da zahvali turskim spasiocima, psu Zigiju, porodicama i kolegama koji su na pružali svu potrebnu podršku.

Тагови: