Прати се ситуација

Расте водостај ријека у Србији

  • Извор: Агенције
  • 15.09.2024. 15:40

Водостај Дунава забиљежио је раст и очекује се да ће се тај тренд наставити у наредна четири дана. Слично, и водостај Саве је у порасту са тенденцијом даљег повећања током иста четири дана.

Иако је тренутни водостај ових ријека у домену средње ниских вриједности за ово доба године, надлежне службе прате ситуацију како би биле спремне за евентуалне интервенције.

Водостај Тисе је тренутно у стагнацији и очекује се да ће остати стабилан уз мањи пораст у наредна четири дана. Тренутни водостај је у домену средњих вриједности за ово доба године.

Велика Морава такође показује стабилне водостаје са тенденцијом стагнације и мањег колебања у наредна два дана. Међутим, вриједности водостаја на овој ријеци су ниске за ову сезону.

Док Дунав и Сава биљеже пораст водостаја, Тиса и Велика Морава остају стабилне с мањим осцилацијама.

Важно је пратити тренутну ситуацију, посебно с обзиром на изнадпросјечне температуре воде које могу утицати на ријечне екосистеме. Надлежне службе наставиће да прате стање на ријекама и благовремено информишу јавност о свим промјенама.

У четвртак редовна одбрана од поплава

С обзиром на то да се на овој мјерној станици када ниво Дунава пређе 500 центиметара проглашава редовна одбрана од поплава, та граница биће већ превазиђена у четвртак, док ће водостај и даље бити далеко испод границе ванредне одбране од поплава.

Редовна одбрана од поплава се проглашава када водостај на ријеци достигне прописану границу (која је одређена за сваки ријечни сектор) и има тенденцију даљег пораста.

Редовну одбрану од поплава проглашава надлежни водопривредни центар и она подразумијева непрекидно осматрање и праћење стања одбрамбених насипа и објеката.

Ванредна одбрана од поплава се проглашава када водостај достигне прописану границу и има тенденцију даљег пораста, или када то захтијевају други разлози (дуго трајање водостаја изнад границе редовне одбране, стање насипа и објеката, наступање опасности од нагомилавања леда и друго).

Ванредну одбрану проглашава надлежни водопривредни центар и она подразумијева непрекидно праћење стања одбрамбених насипа и објеката и отклањање негативних појава на њима.

У случају да дође до преливања или неконтролисаног пробоја насипа као и контролисаног просјецања насипа, проглашава се ванредно стање. Ванредно стање проглашава надлежна угрожена општина, а подразумијева изградњу локализационих насипа, евакуацију становништва и друго, преноси "Б92".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 18:20 Манастири

    Манастири

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Хотел Београд (12+)

    Хотел Београд (12+)

  • 21:00 Одметница (12+)

    Одметница (12+)