Prati se situacija

Raste vodostaj rijeka u Srbiji

  • Izvor: Agencije
  • 15.09.2024. 15:40

Vodostaj Dunava zabilježio je rast i očekuje se da će se taj trend nastaviti u naredna četiri dana. Slično, i vodostaj Save je u porastu sa tendencijom daljeg povećanja tokom ista četiri dana.

Iako je trenutni vodostaj ovih rijeka u domenu srednje niskih vrijednosti za ovo doba godine, nadležne službe prate situaciju kako bi bile spremne za eventualne intervencije.

Vodostaj Tise je trenutno u stagnaciji i očekuje se da će ostati stabilan uz manji porast u naredna četiri dana. Trenutni vodostaj je u domenu srednjih vrijednosti za ovo doba godine.

Velika Morava takođe pokazuje stabilne vodostaje sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja u naredna dva dana. Međutim, vrijednosti vodostaja na ovoj rijeci su niske za ovu sezonu.

Dok Dunav i Sava bilježe porast vodostaja, Tisa i Velika Morava ostaju stabilne s manjim oscilacijama.

Važno je pratiti trenutnu situaciju, posebno s obzirom na iznadprosječne temperature vode koje mogu uticati na riječne ekosisteme. Nadležne službe nastaviće da prate stanje na rijekama i blagovremeno informišu javnost o svim promjenama.

U četvrtak redovna odbrana od poplava

S obzirom na to da se na ovoj mjernoj stanici kada nivo Dunava pređe 500 centimetara proglašava redovna odbrana od poplava, ta granica biće već prevaziđena u četvrtak, dok će vodostaj i dalje biti daleko ispod granice vanredne odbrane od poplava.

Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na rijeci dostigne propisanu granicu (koja je određena za svaki riječni sektor) i ima tendenciju daljeg porasta.

Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumijeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtijevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i drugo).

Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumijeva neprekidno praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima.

U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolisanog prosjecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje. Vanredno stanje proglašava nadležna ugrožena opština, a podrazumijeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i drugo, prenosi "B92".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: