Италијанска инспекција тржишта пронашла је присуство плијесни (буђ) у кондиторским производима из Србије, објављено је на сајту Европске уније (ЕУ) за оглашавање небезбједне хране РАСФФ.
Италија је 3. априла, како пише на званичном сајту, обавијестила ЕУ да је у штрудли од црвеног воћа поријеклом из Србије пронашла плесни, преноси Нова економија вијест Агенције Бета.
Производ је означен као "потенцијално опасан".
Плијесни су микроскопске гљивице које могу да расту на храни, посебно ако су услови влажни и неодговарајући за складиштење.
Развијају се на шећерним производима, који се држе на топлом, влажном мјесту или су отворени предуго, а јављају се као бијеле, зелене, сиве, црне мрље или пахуљасте наслаге на површини производа.
Конзумација производа заражених плијеснима може бити штетна за здравље, јер неке врсте плијесни производе микотоксине, односно отровне супстанце које могу изазвати тровања.