Професор енглеског језика

Професорка из Трстеника којој су ђаци измакли столицу остала без часова!

  • Извор: Курир
  • 04.09.2024. 07:50

Професорка енглеског језика из Техничке школе у Трстенику Марија Стевановић, коју су у новембру 2022. године тројица ученика малтретирали и понизили измакавши јој столицу на часу па видео-снимак пласирали на друштвене мреже, остала је без часова у овој васпитно-образовној установи и сада ради само у библиотеци у двије различите школе - ОШ "Живадин Апостоловић" у Трстенику и ОШ "Свети Сава" у Читлуку!

Историја се понавља, Стевановићева сада као и на почетку прошле школске године нема пун фонд часова и тренутно јој недостаје 28 одсто! Скромна и забринута професорка каже да почетак нове школске године у њој буди нову трауму, али и бригу јер јој је са мањим фондом часова мања и плата.

Мања плата

- У Трстенику ове школске године има више технолошких вишкова него минуле. Тражила сам по школама гдје могу да нађем допуну, али нисам успјела у томе. Средином августа сам тражила помоћ од Министарства просвјете, али одговор још нисам добила. То ми је мало чудно јер прошле године уз помоћ вас је то ријешено било за три радна дана. Директор Техничке школе је такође упутио допис да ми одобре допуну у библиотеци школе, али одговор ни с те стране још није стигао - каже за Курир узнемирена професорка и додаје:

Učenici koji su izmakli profesorici stolicu kažnjeni jedinicom iz vladanja i ukorom

Učenici koji su izmakli profesorici stolicu kažnjeni jedinicom iz vladanja i ukorom

- У ово доба године ја изнова добијам ноћне море, пролазим поново кроз трауму коју вучем са собом од новембра 2022, пијем лијекове, имам терапију. Кад нисам у библиотеци често будем у природи, узела сам да правим зимницу. Сад се бавим и прикупљањем документације за пријаву сина бруцоша за студентски дом у Београду. Креће на факултет, размишљам шта ћу и како ћу јер је и то велики трошак за мене. Када на све то додам и рачуне не знам како крпим крај с крајем...

И поред тога што је понижена као човјек и просветни радник већ другу годину заредом остаје без једног дијела фонда.

Срамота

Ученици без праве казне, наставница деградирана

Један од ученика који је малтретирао професорку се након инцидента исписао током трајања васпитно-дисциплинског поступка, а наставничко веће првобитно је донијело одлуку да друга два ђака буду избачена из школе. Ова одлука је поништена јер је утврђено да је тадашњи директор Милан Глиџић направио пропусте у процедури. Након тога је спроведен појачан васпитни рад са ученицима, а кажњени су смањеном оцјеном из владања. Међутим, сва тројица ученика су завршила школовање без било каквих проблеме, док је њихова жртва, наставница енглеског по свему судећи деградирана.

- Искрено се надам да ће ми одобрити тих 28 одсто јер то мени много значи - каже Стевановићева.

Технолошки вишак

Подсјетимо, професорка се прошле године у Техничкој школи први нашла на листи као технолошки вишак, а онда јој је дато да предаје само један час недјељно, и то дјеци којој је разредна. Имала је само 77 одсто фонда. Након писања Курира реаговала је и министарка просвјете Славица Ђукић Дејановић и професорка је добила 100 одсто, односно 23 одсто фонда који јој је недостајао зарађивала је у библиотеци у Техничкој школи.

Министарство просвјете

Одобрена тражена допуна норме

Из Министарства просвјете кажу за Курир да су добили захтјев за допуну норме Марији Стевановић.

- Министарство просвјете је тај захтев уважило и одобрило тражену допуну норме. Очекује се да ће ова одлука званично бити достављена школи током ове недјеље.

Nakon nasilja, profesorka doživjela novi šok: Izgubila časove, manja joj je plata!

Nakon nasilja, profesorka doživjela novi šok: Izgubila časove, manja joj je plata!

Курир је јуче контактирао директора Техничке школе Велибора Јовковића, који нам је само кратко поручио да не жели да даје никакве изјаве телефоном поводом овог случаја и спустио је слушалицу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.