Profesor engleskog jezika

Profesorka iz Trstenika kojoj su đaci izmakli stolicu ostala bez časova!

  • Izvor: Kurir
  • 04.09.2024. 07:50

Profesorka engleskog jezika iz Tehničke škole u Trsteniku Marija Stevanović, koju su u novembru 2022. godine trojica učenika maltretirali i ponizili izmakavši joj stolicu na času pa video-snimak plasirali na društvene mreže, ostala je bez časova u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi i sada radi samo u biblioteci u dvije različite škole - OŠ "Živadin Apostolović" u Trsteniku i OŠ "Sveti Sava" u Čitluku!

Istorija se ponavlja, Stevanovićeva sada kao i na početku prošle školske godine nema pun fond časova i trenutno joj nedostaje 28 odsto! Skromna i zabrinuta profesorka kaže da početak nove školske godine u njoj budi novu traumu, ali i brigu jer joj je sa manjim fondom časova manja i plata.

Manja plata

- U Trsteniku ove školske godine ima više tehnoloških viškova nego minule. Tražila sam po školama gdje mogu da nađem dopunu, ali nisam uspjela u tome. Sredinom avgusta sam tražila pomoć od Ministarstva prosvjete, ali odgovor još nisam dobila. To mi je malo čudno jer prošle godine uz pomoć vas je to riješeno bilo za tri radna dana. Direktor Tehničke škole je takođe uputio dopis da mi odobre dopunu u biblioteci škole, ali odgovor ni s te strane još nije stigao - kaže za Kurir uznemirena profesorka i dodaje:

Učenici koji su izmakli profesorici stolicu kažnjeni jedinicom iz vladanja i ukorom

Učenici koji su izmakli profesorici stolicu kažnjeni jedinicom iz vladanja i ukorom

- U ovo doba godine ja iznova dobijam noćne more, prolazim ponovo kroz traumu koju vučem sa sobom od novembra 2022, pijem lijekove, imam terapiju. Kad nisam u biblioteci često budem u prirodi, uzela sam da pravim zimnicu. Sad se bavim i prikupljanjem dokumentacije za prijavu sina brucoša za studentski dom u Beogradu. Kreće na fakultet, razmišljam šta ću i kako ću jer je i to veliki trošak za mene. Kada na sve to dodam i račune ne znam kako krpim kraj s krajem...

I pored toga što je ponižena kao čovjek i prosvetni radnik već drugu godinu zaredom ostaje bez jednog dijela fonda.

Sramota

Učenici bez prave kazne, nastavnica degradirana

Jedan od učenika koji je maltretirao profesorku se nakon incidenta ispisao tokom trajanja vaspitno-disciplinskog postupka, a nastavničko veće prvobitno je donijelo odluku da druga dva đaka budu izbačena iz škole. Ova odluka je poništena jer je utvrđeno da je tadašnji direktor Milan Glidžić napravio propuste u proceduri. Nakon toga je sproveden pojačan vaspitni rad sa učenicima, a kažnjeni su smanjenom ocjenom iz vladanja. Međutim, sva trojica učenika su završila školovanje bez bilo kakvih probleme, dok je njihova žrtva, nastavnica engleskog po svemu sudeći degradirana.

- Iskreno se nadam da će mi odobriti tih 28 odsto jer to meni mnogo znači - kaže Stevanovićeva.

Tehnološki višak

Podsjetimo, profesorka se prošle godine u Tehničkoj školi prvi našla na listi kao tehnološki višak, a onda joj je dato da predaje samo jedan čas nedjeljno, i to djeci kojoj je razredna. Imala je samo 77 odsto fonda. Nakon pisanja Kurira reagovala je i ministarka prosvjete Slavica Đukić Dejanović i profesorka je dobila 100 odsto, odnosno 23 odsto fonda koji joj je nedostajao zarađivala je u biblioteci u Tehničkoj školi.

Ministarstvo prosvjete

Odobrena tražena dopuna norme

Iz Ministarstva prosvjete kažu za Kurir da su dobili zahtjev za dopunu norme Mariji Stevanović.

- Ministarstvo prosvjete je taj zahtev uvažilo i odobrilo traženu dopunu norme. Očekuje se da će ova odluka zvanično biti dostavljena školi tokom ove nedjelje.

Nakon nasilja, profesorka doživjela novi šok: Izgubila časove, manja joj je plata!

Nakon nasilja, profesorka doživjela novi šok: Izgubila časove, manja joj je plata!

Kurir je juče kontaktirao direktora Tehničke škole Velibora Jovkovića, koji nam je samo kratko poručio da ne želi da daje nikakve izjave telefonom povodom ovog slučaja i spustio je slušalicu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.