Предсједник Одбора за помоћ КиМ

Приштина забранила Арлову да посјети Космет за Васкрс

  • Извор: РТРС
  • 02.05.2024. 13:25

Приштинске власти нису дозволиле предсједнику Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке Милораду Арлову да за Васкрс посјети Косово.

У саопштењу Одбора наводи се да је Арлову одбијен захтев за вјерску ускршњу посјету Космету, од 4. до 6. маја, а достављен је и одговор из канцеларије официра за везу Приштине у Београду.

На обавјештење Арлова да планира да посјети Космет од 4. до 6. маја, и то Сјеверну Митровицу, манастир Грачаницу и Пећку патријаршију, као и да би посјета била чисто вјерске природе поводом предстојећег Ускрса, официр за везу Јетиш Јашари одбио је његов захтјев, јер, како је навео, "није у складу са условима Бриселског споразума о званичним посјетама који су Београд и Приштина договорили 14. новембра 2014".

Арлов у саопштењу истиче да не види због чега се Приштина позива на споразум из Бриселу од 14. новембра 2014. године, будући да он није предсједник ниједне владине институције, већ грађанин Републике Српске, БиХ и предсједник невладине хуманитарне организације, и има важећи документ Србије.

- Желио сам да након пет година дочекам и проведем Васкрс и Ђурђевдан на Косову и Метохији са српским народом, многим пријатељима, кумовима, помолим се и упалим свијећу у Пећкој патријаршији, манастиру Грачаница и цркви Светог Димитрија у Косовској Митровици. Посљедњи пут сам био за Васкрс на Косову и Метохији 2019. године гдје сам празник дочекао у манастиру Грачаница - навео је Арлов.

Никада до сада, подвлачи, није образложен разлог због чега му је скоро четири године забрањен улазак на Космет.

- Апелујем на међународне организације, Кфор, Еулекс, Унмик, многе амбасаде да утичу на полицију у Приштини да ми скину неправедно донијету забрану уласка на Косово и Метохију која траје већ скоро пуне четири године и тако покажу демократију и дозволе најосновније људско демократско право, слободу кретања - поручио је Арлов.

Како му је забрањена посјета, Арлов је упутио ускршњу честитку српском народу на Косову и свештенству СПЦ, истичући да само слогом и јединством Срби могу да осигурају свој опстанак и супротставе се тешким изазовима.

- Срећне и благословен Васкрс и васкршње празнике уз поздрав Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе желимо његовој светости патријарху српском Порфирију, епископу рашко-призренском и косовско-метохијском Теодосију, игуманији Пећке патријаршије Хритини, сестринству, монаштву, свештенству, српском народу, кумовима и великом броју пријатеља који живе на Косову и Метохији - наводи се у честитки.

Пожелио је свим вјерницима да празник проведу у миру и благостању са породицама.

- Желимо вама на Косову и Метохији и цијелом српском народу да донесе спасење, мир, нормалан живот достојан наше вере и крста часног православног кога носимо - поручио је он.

Арлов је упутио честитке и Србима који славе Ђурђевдан, изразивши жаљење што западне силе покушавају да науде српском народу и прогласи га геноцидним.

- Жалимо што нам западни свијет и комшије са којим живимо не дозвољавају да се за наше највеће празнике опуштамо и прослављамо мирно без тензија и стреса, тражећи начин да српски народ прогласе геноцидним народом - нагласио је Арлов.

Подсјетио је да српски народ никада није био такав и никада неће бити јер "нам то наша вјера не дозвољава".

- Вјерујемо да ћемо и ми васкрснути уз молитву Богу и Христовом васкрсењу изаћи као побједници из ове веома тешке и сложене ситуације за цели српски род и будућа наша покољења. Молим сав српски народ да се држи сложно и заједно јер тако једино може опстати - поручио је Арлов.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: