Milovan Drecun

"Priština priprema nasilje na sjeveru Kosova"

  • Извор: СРНА
  • 15.08.2022. 10:54

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorio je da sve što se radi na sjeveru Kosmeta ukazuje na to da je Priština spremna da sprovede nasilje nad srpskim narodom, što bi moglo da dovede do sukoba, koji može da izmakne kontroli i ugrozi čitav region.

Drecun smatra da Zapad, a prvenstveno SAD i NATO, zbog toga moraju da učine sve da zauzdaju premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija i ubijede ga da odustane od svog plana za osvajanje sjevera.

"Najproblematičnije je to što takozvana vojska Kosova ima plan za osvajanje severa. Puk iz Gnjilana, koji je namenjen za mirovne misije, želeli su da upotrebe u poslednjoj krizi. Bili su spremni na sukobe i masovno nasilje nad Srbima. To je ono što zabrinjava, a SAD i EU to ne smeju da kriju“, rekao je Drecun za Televiziju "Pink".

On tvrdi da su plan za zauzimanja sjevera srpske pokrajine napravili turski i britanski vojni stručnjaci, koji i rade na formiranju takozvane vojske Kosova.

"Imamo gomilu aktivnosti gde pojedine zemlje NATO pružaju punu podršku Kosovskih bezbjednosnih snaga i deluju obaveštajno sa svojim službama na severu Kosova i Metohije, kao i u centralnoj Srbiji“, rekao je Drecun.

On smatra da će na ponašanje Kurtija presudan značaj imati poruke generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji će se 17. avgusta u Briselu odvojeno sastati sa Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Ključna stvar je da li će Zapad uticati na Kurtija da prihvati neko kompromisno rešenje za tablice. Ako odbije, to znači da će oni krenuti u relazaciju te odluke, a Srbi će se suprostaviti. Ako ne bude dogovora o tablicama, imaćemo izuzetno tešku situaciju, smatra Drecun.

Тагови:
  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм