Златан Елек

"Приштина онемогућава снабдијевање лијековима"

  • Извор: СРНА
  • 06.10.2023. 14:03

Директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица Златан Елек изјавио је данас да власти у Приштини отежавају и онемогућавају снабдијевање лијековима, санитетским материјалом, физиолошким растворима и кисеоником, те истакао да је посљедња испорука лијекова била 2021. године.

Елек је рекао да су тада 2021. године, захваљујући Влади Србије, Министарству и Републичком фонду за здравствено осигурање, односно Канцеларији Владе Србије за Косово и Метохију, успјели да довезу велике количине лијекова.

"Залихе још трају, али оне су толико минималне да појединих средстава већ нема", рекао је Елек за К1 телевизију и нагласио да пријети хуманитарна катастрофа.

Дјевојка из Србије нестала у Зворнику: Да ли сте је видјели

Дјевојка из Србије нестала у Зворнику: Да ли сте је видјели

Елек је рекао да се ограничавају дозволе за увоз кисеоника, да физиолошки раствори понестају, а било је и више од 210 заустављања санитетских возила када изађу из круга КБЦ, без обзира да ли возила пружају хитну помоћ или се такви пацијенти транспортују у централну Србију.

"Ако хоћемо да причамо о слободи кретања уназад десетак дана, возила нису могла нормално да саобраћају", изјавио је директор КБЦ и додао да, према подацима из Завода за јавно здравље, понестају и вакцине за најмлађе пацијенте.

Елек је рекао да становнике на Косову и Метохији ништа не узнемирава толико колико даљи наставак терора који је кулминирао упадом специјалних јединица са дугим цијевима у КБЦ Косовска Митровица, без икаквог разлога и потребе.

Гориво у Српској јефтиније од сљедеће седмице

Гориво у Српској јефтиније од сљедеће седмице

"Тада су разбијена врата на котларници, одузет је видео-надзор на улазу у КБЦ и све је то оправдано језичким обрасцем који смо добили на албанском језику у ком пише да ништа апсолутно није пронађено", рекао је он.

Елек сматра да се, кроз изјаве појединих парламентараца са Запада, покушавају увести у нечасне радње сви здравствени радници на територији Косовоа и Метохије који раде у српским болницама.

Он је рекао да се овиме крши Бриселски споразум који подразумијева континуирано снабдијевање лековима, санитетским материјалом и физиолошким растворима.

Пратите нас и путем Вибера