Zlatan Еlek

"Priština onemogućava snabdijevanje lijekovima"

  • Izvor: SRNA
  • 06.10.2023. 14:03

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Еlek izjavio je danas da vlasti u Prištini otežavaju i onemogućavaju snabdijevanje lijekovima, sanitetskim materijalom, fiziološkim rastvorima i kiseonikom, te istakao da je posljednja isporuka lijekova bila 2021. godine.

Еlek je rekao da su tada 2021. godine, zahvaljujući Vladi Srbije, Ministarstvu i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, odnosno Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, uspjeli da dovezu velike količine lijekova.

"Zalihe još traju, ali one su toliko minimalne da pojedinih sredstava već nema", rekao je Еlek za K1 televiziju i naglasio da prijeti humanitarna katastrofa.

Djevojka iz Srbije nestala u Zvorniku: Da li ste je vidjeli

Djevojka iz Srbije nestala u Zvorniku: Da li ste je vidjeli

Еlek je rekao da se ograničavaju dozvole za uvoz kiseonika, da fiziološki rastvori ponestaju, a bilo je i više od 210 zaustavljanja sanitetskih vozila kada izađu iz kruga KBC, bez obzira da li vozila pružaju hitnu pomoć ili se takvi pacijenti transportuju u centralnu Srbiju.

"Ako hoćemo da pričamo o slobodi kretanja unazad desetak dana, vozila nisu mogla normalno da saobraćaju", izjavio je direktor KBC i dodao da, prema podacima iz Zavoda za javno zdravlje, ponestaju i vakcine za najmlađe pacijente.

Еlek je rekao da stanovnike na Kosovu i Metohiji ništa ne uznemirava toliko koliko dalji nastavak terora koji je kulminirao upadom specijalnih jedinica sa dugim cijevima u KBC Kosovska Mitrovica, bez ikakvog razloga i potrebe.

Gorivo u Srpskoj jeftinije od sljedeće sedmice

Gorivo u Srpskoj jeftinije od sljedeće sedmice

"Tada su razbijena vrata na kotlarnici, oduzet je video-nadzor na ulazu u KBC i sve je to opravdano jezičkim obrascem koji smo dobili na albanskom jeziku u kom piše da ništa apsolutno nije pronađeno", rekao je on.

Еlek smatra da se, kroz izjave pojedinih parlamentaraca sa Zapada, pokušavaju uvesti u nečasne radnje svi zdravstveni radnici na teritoriji Kosovoa i Metohije koji rade u srpskim bolnicama.

On je rekao da se ovime krši Briselski sporazum koji podrazumijeva kontinuirano snabdijevanje lekovima, sanitetskim materijalom i fiziološkim rastvorima.

Pratite nas i putem Vibera