Честитао Дан државности

Принц Александар: Будућност отаџбине гради се чувањем и унапређењем насљеђа предака

  • Извор: СРНА
  • 14.02.2024. 12:27

Принц Александар Карађорђевић честитао је грађанима Србије Дан државности, поручивши да се будућност отаџбине гради поносом на завјештање предака и чувањем и унапређењем насљеђа које су оставили.

Честитајући Сретење, принц Александар је истакао да је то дан када су ојачани и обновљени коријени српског народа.

- Поносни смо на све што су наши преци постигли, али имамо и огромну одговорност према њиховом завештању. Њихова храброст и спремност да чине наизглед немогуће треба да буду наша инспирација и водиља - поручио је Карађорђевић.

Он је истакао да на Сретење Срби славе своју државност, државотворност, уставотворну традицију, слободу и све што је учињено да се она сачува, а славе и своје постојање.

- У ових 220 година од судбоносног Сретења, када су се народни прваци сусрели у Марићевића јарузи у Орашцу и подигли Први српски устанак под вођством оснивача династије Карађорђевић, врховног вожда Карађорђа, али и 189 година од доношења првог Устава модерне Србије, много пута смо чули реч отаџбина - навео је принц у честитки.

Он је нагласио да је у ријечи отаџбина садржано све оно што српски народ јесте, сва љубав према српској земљи и народу и према свима онима који су српску државу градили и изградили, али и према свим будућим покољењима.

Србија 15. фебруара обиљежава Сретење – Дан државности, у знак сјећања на 15. фебруар 1804. године, када је подигнут Први српски устанак под вођством вожда Карађорђа и када је 1835. године донесен Сретењски устав, први модерни Устав Србије. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.