Čestitao Dan državnosti

Princ Aleksandar: Budućnost otadžbine gradi se čuvanjem i unapređenjem nasljeđa predaka

  • Izvor: SRNA
  • 14.02.2024. 12:27

Princ Aleksandar Karađorđević čestitao je građanima Srbije Dan državnosti, poručivši da se budućnost otadžbine gradi ponosom na zavještanje predaka i čuvanjem i unapređenjem nasljeđa koje su ostavili.

Čestitajući Sretenje, princ Aleksandar je istakao da je to dan kada su ojačani i obnovljeni korijeni srpskog naroda.

- Ponosni smo na sve što su naši preci postigli, ali imamo i ogromnu odgovornost prema njihovom zaveštanju. Njihova hrabrost i spremnost da čine naizgled nemoguće treba da budu naša inspiracija i vodilja - poručio je Karađorđević.

On je istakao da na Sretenje Srbi slave svoju državnost, državotvornost, ustavotvornu tradiciju, slobodu i sve što je učinjeno da se ona sačuva, a slave i svoje postojanje.

- U ovih 220 godina od sudbonosnog Sretenja, kada su se narodni prvaci susreli u Marićevića jaruzi u Orašcu i podigli Prvi srpski ustanak pod vođstvom osnivača dinastije Karađorđević, vrhovnog vožda Karađorđa, ali i 189 godina od donošenja prvog Ustava moderne Srbije, mnogo puta smo čuli reč otadžbina - naveo je princ u čestitki.

On je naglasio da je u riječi otadžbina sadržano sve ono što srpski narod jeste, sva ljubav prema srpskoj zemlji i narodu i prema svima onima koji su srpsku državu gradili i izgradili, ali i prema svim budućim pokoljenjima.

Srbija 15. februara obilježava Sretenje – Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)