Саша Март

Представник Србије у УН-у послао писмо о резолуцији о Сребреници

  • 10.05.2024. 17:22

Отправник послова, у име сталне мисије Србије при Уједињеним нацијама, Саша Март, писао је предсједнику Генералне Скупштине УН-а и свим мисијама држава у УН-у поводом усвајања резолуције о Сребреници.

Навео је како се жели још једном осврнути на читав процес покретања и реализације ове иницијативе која се, како је рекао, односи на осјетљиво питање рата у БиХ, те захтијева, према његовим ријечима, консултације на свим нивоима власти у земљи.

С тим у вези, у писму истиче како чланице УН-а жели обавијестити о неколико ставки. Прва од њих је да није било консултација о тексту резолуције на нивоу БиХ.

- Не постоји одлука Предсједништва БиХ о овом питању, како је то предвиђено Уставом БиХ. Није било консултација ни у региону, што је забрињавајуће, посебно ако се има у виду да се процес суочавања с тешким насљеђем рата у БиХ, усмјерен на помирење и изградњу повјерења, тиче првенствено регије. О тексту нацрта резолуције преговарано је унутар језгра групе држава у тајности, док процес преговора са ширим чланством у УН-у није био израз искрене намјере спонзора да преговарају о тексту, већ је био наметнут реакцијама држава. С тим у вези, да подсјетим да је, на представљању нацрта резолуције 17. априла, главни покровитељ првобитно најавио да неће бити консултација о тексту. О поднесеним приједлозима се одлучивало искључиво унутар језгра групе, која је предложила резолуцију и нису образложени разлози на основу којих су неки ставови брисани, неки амандмани прихваћени, а неки одбачени, што је контрадикторно, инклузивности и транспарентности на коју су се спонзори реферисали - истакао је Март.

Навео је како никада нису добили одговор на питање зашто Србија није позвана у основну групу.

- У име своје Владе морам да истакнем да је Република Србија, откако је први пут сазнала за план достављања поменутог приједлога резолуције, тек у априлу ове године настојала да представи коспонзорима и државама чланицама све разлоге због којих овако предложен нацрт резолуције изазива тензије у региону и подјеле међу чланицама УН-а. Позивали смо на повлачење нацрта и враћање цијелог процеса на почетак како би се постигао консензус о нацрту резолуције у Босни и Херцеговини, као и договор у региону - стоји у његовом писму.

У писму тврди да реченице "Србија је више пута и изричито позивана на ангажовање" и да би "било какви приједлози Србије за измјену текста Нацрта резолуције били схваћени врло озбиљно" су погрешне и "потпуно занемарују чињеницу да смо у више наврата током консултација врло јасно и писмено објашњавали да Република Србија није у позицији да коментарише суштину предложеног текста, који није власништво државе на коју се односи.

- Са жаљењем морам да кажем да су се државе чланице УН-а на овај начин довеле у ситуацију у којој су се довеле. Они ће заузети став о питању обиљежавања сјећања на жртве трагичног рата, питању које захтијева консензус - подсјетио је Март. 

Према његовим ријечима, иницијатива очигледно има политички циљ с обзиром на тренутак када је њено усвајање предложено.

- Нажалост, морам напоменути да је ово иницијатива са несумњивим политичким циљевима јер је за њено усвајање одабран овај врло турбулентан тренутак у којем се свијет налази. Коначно, и што је најважније, овако проведена иницијатива и без договора у БиХ и региону не само да неће учврстити мир и залијечити ране из прошлости. али ће додатно продубити јаз између народа и угрозити процес помирења. Желим вјеровати да ће државе чланице узети у обзир све горе наведене аргументе и да ће се супротставити таквој иницијативи која је усмјерена на подјелу, а не на уједињење - стоји на крају писма.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм