Pojavila se svinjska afrička kuga u Srbiji

  • 16.03.2021. 14:32

Svinjska afrička kuga pojavila se u selu Globoder, kod Kruševca. Intervencijom nadležnih organa proglašeno je zaraženo odnosno ugroženo područje na teritoriji Kruševca, Trstenika i Aleksandrovca i započelo suzbijanje epidemije na terenu.

Prema riječima veterinara, svinjska afrička kuga je opasna za domaće i divlje svinje, nije prenosiva na druge životinje i nije opasna po ljude, a za nju nema vakcine, niti lijeka.

Bolest se prepoznaje po tjelesnoj temperature i unutrašnjem krvarenju kod zaražene svinje.

Stručnjaci insistiraju na izolaciji svih zaraženih i ugroženih jedinki, a preporučuje se eutanazija. Štete zbog ove bolesti svinja, po pravilu, nadoknađuje država. Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede,

Uprava za veterinu donjelo je rešenje kojim se proglašavaju područja koja su zaražena i ugrožena od zarazne bolesti "Afričke kuge svinja", kao i rešenje o obrazovanju regionalnog i lokalnih kriznih centara za spriječavanje pojave, praćenje kretanja i kontrole zarazne bolesti za epizootiološko područje VSI "Kraljevo" pod čijom se nadležnošću nalazi i Rasinski upravni okrug.

Zaraženim područjem proglašava se područje poluprečnika najmanje 3 km oko žarišta zaraze u naseljenom mjestu Globoder, teritorija Grada Kruševca i obuhvata naseljeno mjesto Globoder i naseljena mjesta Stopanja i Bresno Polje na teritoriji opštine Trstenik.

Veterinarska stanica Kruševac i Vetrinsrska inspekcija su odmah stupile u akciju, prave evidenciju, a organizovali su i svakodnevno praćenje stanja na terenu.

Ova bolest se pojavila u Bugarskoj, Mađarskoj i Makedoniji, prije dvije godine, a njeno prenošenje može se spriječiti dezinfekcijom prostora, objekata i obuće i odjeće vlasnika Pošto nema pravog lijeka, jedino ostaje suzbijanje prenosnika, u prvom redu glodara, a obavezna je hitna i sitemska deratizacija.

Uz koordinaciju svih državnih službi i organa na teritoriji grada Kruševca uključena su i lovačka udruženja sa teritorije Rasinskog upravnog okruga.

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм