Први пут

Подвиг српских кардиохирурга - пацијенту уграђена два вјештачка срца

  • Извор: РТС
  • 30.11.2023. 12:30

Први пут у Србији, у Клиници за кардиохирургију Клиничког центра Србије, пацијенту су уграђена два вјештачка срца. Спасен му је живот, а Клиника за кардиохирургију сврстала се у ред малог броја европских центара који могу успјешно да лијече обострану срчану слабост код болесника који не могу да чекају трансплантацију срца.

Оперисани пацијент је добро и опоравља се, а умјесто свог срца, које је стало, уграђена су му два вјештачка срца у ишчекивању трансплантације.

"Данас је четврти постоперативни дан и све тече на најбољи могући начин. Ради се о процедури када се практично мијења читаво срце са двије пумпе и резервисана је само за најболесније људе. То је и рјешење за многе пацијенте који чекају на трансплантацију срца, али не би без оваквог захвата могли да је дочекају. У том случају ово је нека врста моста до пресађивања“, истиче директор Клинике за кардиохирургију УКЦС.

Свјетски званичници се опраштају од Кисинџера: Гигант историје

Свјетски званичници се опраштају од Кисинџера: Гигант историје

Нажалост, број расположивих срчаних мишића за трансплантацију нигдје у свијету није довољан, а у Србији је та статистика још гора - ове године само пет трансплантација је урађено.

"Овакав захват може да буде и дугорочно рјешење, али би било идеално да се у неком тренутку појави одговарајуће срце и да се ураде пресађивање, али он са овим може да живи годинама. То наравно зависи и од пажљивог менаџмента читавог тима љекара и медицинских сестара који ће о њему водити рачуна“, наводи Путник.

Према његовим ријечима, припрема и читава процедура трају читав дан и укључен је јако велик број људи - предоперативна припрема, анестезиолошки тим, кардиолошки тим, перфузере, хируршки тим. Све заједно, око 30 људи који су укључени у читав поступак.

Лажни свештеник са групом провалио у цркву на Kосову и Метохији

Лажни свештеник са групом провалио у цркву на Kосову и Метохији

Надају се и да ће пацијент моћи кући за десетак дана.

Директор Клинике за кардиохирургију напомиње да је и даље огромна потреба за органима и да између 50 и 70 људи чека на срце.

"Нажалост, имамо и људе које смо изгубили током чекања. Неке смо оперисали, а увијек стижу нови случајеви“, закључио је Путник.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.