Poglavar SPC

Patrijarh Porfirije: Sremski Karlovci svjedoče da je narod crkva

  • Извор: СРНА
  • 14.05.2022. 21:17

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da Sremski Karlovci svojom materijalnom i duhovnom kulturom svjedoče da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) prožeta sa srpskim narodom, te da je narod u isto vrijeme Crkva.

Patrijarh Porfirije, koji je u znamenitom sremskokarlovačkom Patrijaršijskom dvoru otvorio multimedijalnu izložbu pod nazivom "Jedan vek od vaspostavljanja Srpske Patrijaršije 1920 - 2020", čestitao je ovaj jubilej i istakao da je ova izložba prilika da šetajući kroz prošlost bolje upoznamo i sebe.

Episkop sremski Vasilije istakao je značaj obilježavanja ovog važnog istorijskog momenta srpskog naroda.

"Gospod nam je podario da budemo učesnici obilježavanja ovog važnog istorijskog momenta našeg naroda, te da upravo to ujedinjenje bude i poruka i pouka našem narodu i čovječanstvu. Kao što su naši preci u ovoj kući i Karlovačkoj mitropoliji donosili odluke za dobrobit našeg naroda i naše crkve, i mi danas pišemo našu istoriju", rekao je episkop Vasilije.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je Crkva uvijek bila stožer srpskog postojanja, čuvar duhovnog i nacionalnog bića i temelj identiteta.

"Zato je i ova svečanost povod da u znak zahvalnosti i poštovanja smerno pognemo glave pred svima onima koji su, kroz vijekove, plamen te zublje predano čuvali, kao zavještanje predaka, kao smisao života i kao svjetlost koja će zariti i ozariti ne samo njihovo nego i sva potonja pokolenja našeg naroda", naglasio je Mirović.

On je istakao da se kroz sva stoljeća kandilo srpske pravoslavne vjere ovdje, u Sremskim Karlovcima, nikada nije gasilo.

"Zavjetovani smo da ovo mjesto sveobuhvatno obnovimo", naglasio je Mirović i poručio da je jedini mogući i jedini ispravan put - put pravoslavlja i svetosavlja.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su narod, crkva i država - vazda bili i zauvijek ostali neraskidiva tkiva.

"Privilegovani smo kao generacija koja obeležava ovaj važan istorijski datum za našu crkvu, za naš narod i našu državu, i koliko god se trudili da nas razdvoje i podjele, to su neraskidiva tkiva - narod, crkva i država - vazda bili i zauvijek ostali", istakao je Vučević, prenosi RTV.

Povodom proslave stogodišnjice vaspostavljanja Srpske patrijaršije i početka redovnog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora u Sremske Karlovce danas su vozom doputovali srpski patrijarh i arhijereji Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Povodom proslave velikog crkveno-istorijskog jubileja služeno je večernje bogosluženje u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja.

Njegova svetost će sutra u 8.30 časova u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom će biti održana sjednica Sabora. 


  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок