SPC

Patrijarh Porfirije: Kosovo - pitanje svih pitanja za srpski narod

  • Извор: СРНА
  • 17.05.2023. 20:39

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je Kosovo i Metohija najvažnije pitanje u ovom trenutku za srpski pravoslavni narod i da je tom pitanju Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) posvetio najviše vremena tokom zasjedanja, koje je u toku.

"Mi se molimo da Kosovo i Metohija budu ono što jesu. To je sastavni deo Srbije. Kosovo je naše srce. Kosovo je um, izvor našeg postojanja, naša kolevka", rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh je naveo da je sva bratija, stojeći na pozicijama za koje misle da su pravične, pravedne i istinite, mnogo više riječi posvetila potrebi da njihove molitve budu za zajednički život na Kosovu i Metohiji i sa Albancima i svima drugima.

"Da naše molitve i napori budu usmereni na to da koliko god možemo doprinesemo razumevanju drugih i da drugi razumeju nas, na pokazivanju elementarne humanističko-antropološke istine, da čovek bez čoveka ne postoji, da je stvoren ne da bude čoveku vuk...", rekao je patrijarh Porfirije.

Na sastanku koji je Vučić upriličio za patrijarha i sve episkope koji učestvuju u radu Svetog arhijerejskog Sabora, patrijarh Porfirije se osvrnuo na nedavne tragedije koje su pogodile Srbiju, poručivši da je odgovornost za njih zajednička, saopšteno je iz SPC.

"Rekao sam, ne jedanput, da smo svi odgovorni. Prvi sam odgovoran i neću da analiziram šta to znači, zato što razmišljam o svetu, čoveku i sebi u duhu Jevanđelja", rekao je NJegova svetost, primijetivši da su o ovom problemu u medijima najmanje govorili sveštenici, koji bi, kako kaže, zasigurno riječju Hristovom, Jevanđelja pomogli sveukupnom suočavanju sa tim izazovom i rješavanjem tog problema.

Njegova svetost je rekao da su ga pozvali đaci Zemunske gimnazije, koja je najbrojnija gimnazija u Srbiji, da im se obrati, ali da to nijedan medij nije prenio.

"S obzirom da je čovek homo religiosus mislim da je važno da svi razumemo da nam je Bog svima potreban. Naš narod je pravoslavni narod i da nije bilo pravoslavne vere koja ga je uobličila Jevanđeljem Hristovim kroz istoriju i kroz vekove mi ne bismo bili danas to što jesmo", rekao je patrijarh srpski i dodao da je stoga veoma važno vratiti pitanje vjeronauke kada je bila uvedena.

On je zahvalio Vučiću što razumije potrebe svog naroda, a to jesu i potrebe Crkve.

"O suštinskim i važnim problemima i temama svi moramo zajedno razmišljati i svako može, a i treba, da da svoj doprinos", zaključio je on.

Pratite nas i putem Vibera