Његова светост

Патријарх обишао храм Светог Саве на Mенхетну

  • Извор: АТВ
  • 17.02.2024. 21:59

Његова светост патријарх српски Порфирије посјетио је данас Саборни храм Светог Саве на Менхетну и упознао се са током радова на обнови и реконструкцији ове светиње која је оштећена у пожару на Васкрс 2016. године.

Патријарх Порфирије је рекао да је за протеклих дванаест мјесеци, од када је посљедњи пут био у овом храму и први пут послије седам година служио свету литургију, уложен велики труд који је донио видан напредак радова, саопштено је из Српске православне цркве.

- Велика ми је радост што ћу сутра служити литургију у овом Саборном храму и бити сведок васкрсавања из пепела места где српски верници приносе своје молитве Господу. Слава Богу, радови на обнови Цркве и парохијског дома иду својим током и надам се да ћемо ускоро бити у прилици да дочекамо и његову коначну обнову - написао је патријарх на Инстаграму.

Литургија ће почети у 9.00 часова, након чега ће Његова светост предсједавати сједницом њујоршке Црквено-школске општине.

До патријархове посјете Њујорку долази након што му је одлуком Светог архијерејског синода СПЦ од 21. децембра 2021. године тамошња Црквено-школска општина Светог Саве и припадајућа парохија повјерена на духовно старање и управљање.

Саборни храм Светог Саве на Менхетну, у непосредној близини Емпајер стејт билдинга, спада у најлепше њујоршке богомоље.

Трудом Светог епископа Николаја и тадашњег епископа америчко-канадског Дионисија откупљен је 1943. године од Епископалне цркве од када је духовно сабиралиште и уточиште хиљадама избјеглица и емиграната који послије Другог свјетског рата стижу у Њујорк, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)