Obavezni vojni rok

Paskaš: Puna vojna obaveza je garant bezbjednosti države

  • 22.08.2018. 09:44

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Paskaš podržava mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji i naglašava da je došlo vrijeme za promjenu odluke o suspenziji te obaveze.

Paskaš smatra da samo puna vojna obaveza osvježena modernim duhom može biti garant bezbjednosti države. 

"Smatram da je najbolji model šestomesečnog vojnog roka uz slobodne vikende i savremeniji pristup obuci", rekao je Paskaš za "Večernje novosti". 

On je dodao da bi boravak u kasarni obavezno trebalo da prate kursevi informatike, vožnje, stranih jezika i ostalih disciplina te da boravak u takvoj vojsci ne bi bio gubljenje vremena, kako smatraju mladi. 

Paskaš je podsjetio da je u jeku reforme oružanih snaga 2010. godine definisano brojno stanje od 10.918 profesionalnih vojnika i 36.000 pripadnika mirnodopske vojske. 

"Puna popuna jedinica nikada nije do kraja izvršena. Profesionalni vojnik uz to može da raskine ugovor kad god poželi. Sa takvim kadrom ne može da se gradi siguran sistem odbrane", ukazao je Paskaš. 

Politički analitičar Aleksandar Radić takođe smatra da bi vraćanje vojnog roka bilo korisno za društvo i da je to jedini mehanizam za stvaranje obaveze prema državi kod mlađih generacija. 

"Kod nas je uvek bio problem odnos države i pojedinca. Jednostavno rečeno mi smo narod koji ne poštuje svoju državu", rekao je Radić i ocijenio da je tromjesečna obuka prekratka, ali da je šest mjeseci dovoljno za osposobljavanje. 

General Milomir Miladinović ocijenio je da je za Srbiju najbolji kombinovani sistem, koji pored profesionalaca uključuje i vojnike na služenju vojnog roka. 

"Ovaj model obezbeđuje popunu, ali i dovoljan broj rezervista. Jer posle obustave obaveznog služenja i uvođenja dobrovoljnog koncepta 2011. godine za kasarne se prijavilo manje od 10 hiljada mladića i devojaka. Stanje rezervnog sastava zbog toga je umanjeno za 180 hiljada vojnih obveznika", rekao je Miladinović. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da državni vrh Srbije ozbiljno razmatra mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka koji je ukinut 2011. godine. 
 

Тагови: