KiM

Partija kosovskih Srba odustala od učešća na izborima

  • Извор: СРНА
  • 20.04.2023. 20:24

Predsjednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović povukao je danas kandidaturu za gradonačelnika Leposavića, tri dana prije održavanja vanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova.

Osim Jablanovića, povlače se i kandidati Partije kosovskih Srba za odbornike skupštine opštine Leposavić.

Jablanović je na konferenciji za medije u Leposaviću rekao da je kandidaturu povukao zbog toga što nema adekvatnih uslova za održavanje izbora, uključujući i to što se glasa u kontejnerima koje obezbjeđuje kosovska policija, te da nije bilo nikakvih pritisaka.

"Nije prava klima da se izađe na izbore pod pratnjom policije. Nema 18 centara ali ima tri. To nam nije saopšteno kada smo se prijavljivali za izbore", rekao je Jablanović, pozvavši svoje simpatizere i potencijalne birače da ne izlaze na izbore.

Dačić: Američki stav o priznanju izbora vraća u

Dačić: Američki stav o priznanju izbora vraća u "predbriselsko stanje"

Poslije Jablanovićevog povlačenja, kandidate za gradonačelnika Leposavića imaju Demokratska partija Kosova (DPK) i radikalni albanski pokret "Samoopredeljenje", koji imaju kandidate i u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Zvečanu.

U Zvečanu se kao nezavisni kandidat prijavila se Slađana Pantović, a u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici uz kandidate DPK i "Samopredeljenja" kandidata za gradonačelnika ima i Mitrovička Građanska inicijativa koju čine Albanci.

Istovremeno iz Centralne izborne komisije samoproglašenog Kosova su saopštili da do sada nisu dobili zvaničan dokument o povlačenju bilo kog kandidata.

Eskobar: SAD će priznati rezultate izbora na KiM bez obzira na bojkot Srba

Eskobar: SAD će priznati rezultate izbora na KiM bez obzira na bojkot Srba

Kandidati ili politički subjekti su do 27. marta mogli da povuku svoje liste, navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da su u toku posljednje pripreme objekata na 19 biračkih mjesta na kojima će u nedjelju, 23. aprila, biti otvorene biračke kutije.

Izbori u opštinama na sjeveru Kosova biće održani u nedjelju, 23. aprila, uprkos bojkotu Srpske liste čiji su članovi u novembru podnijeli ostavke na funkcije gradonačelnika i odbornika u kosovskim opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i sjeverna Kosovska Mitrovica.