Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Američki stav o priznanju izbora vraća u "predbriselsko stanje"

  • Извор: СРНА
  • 20.04.2023. 12:37

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da američki stav da će priznati lokalne izbore na sjeveru Kosova vraća u "predbriselsko stanje".

"Time smo se vratili u `predbriselsko stanje`, kada je bilo nevažno da li Srbi učestvuju na izborima i u institucijama ili ne", rekao je Dačić, komentarišući izjavu specijalnog izaslanika Vašingtona Gabrijela Eskobara da će SAD priznati te izbore i pored bojkota Srba.

Dačić je za RTV napomenuo da "novi briselski sporazum", odnosno prihvatanje francusko-njemačkog plana o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ne znači ni de fakto ni de jure priznanje samoproglašenog Kosova.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić taj plan samo usmeno prihvatio i jasno naglasio da su "crvene linije" neprihvatanje nezavisnosti i nepristajanje na članstvo samoproglašenog Kosova u UN.

Dačić je ukazao da "Ohridski sporazum" konstatuje da se nije došlo do rješenja statusa Kosova i Metohije, već da postoje različiti pristupi statusu, tako što je za Beograd Kosovo i Metohija autonomna pokrajina, a "za njih je nazavisno".

On je istakao da Srbija neće implementirati ono na šta nije pristala i da Srbija jeste mala, ali nije glupa.

Dačić je rekao da ne prestaju pritisci na Island, koji predsjedava Savjetom Evrope, da uvrsti u dnevni red zahtjev Prištine za prijem u tu organizaciju. "Rekli su mi da to neće biti danas, ali da će možda biti sutra", naveo je Dačić. 


Тагови: