Parastos, izložba i akademija povodom 17 godina od martovskog pogroma

  • 17.03.2021. 07:45

U manastiru Gračanica danas će biti služen parastos povodom obilježavanja 17 godina od pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji gdje je 17. i 18. marta ubijeno 19 ljudi, protjerano 4.000 Srba, uništeno 900 srpskih kuća, oskrnavljeno ili spaljeno 39 crkava i na hiljade spomenika na grobljima širom Kosmeta.

Obilježavanje 17 godina od pogroma organizuju Eparhija raško-prizrenska, Udruženje porodica kosmetskih stradalnika i Dom kulture Gračanica, uz podršku Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Parastos će biti služen u 11.00 časova, u 11.30 časova biće položene bijele ruže ispred umjetničke instalacije "Mising"  ispred Doma kulture, u 11.45 časova biće otvorena izložba radova sa Likovne kolonije "Јesen u Prizrenu 2020", a u 12.00 časova biće održana Akademija posvećena pogromu, najavljeno je iz Doma kulture Gračanica.

Dom kulture Gračanica svake godine organizuje program koji podstiče obnovu uništenog kulturnog i duhovnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, škola, grobalja, urbanih cjelina i nematerijalne baštine.

Ova ustanova već šestu godinu zaredom organizuje Likovnu koloniju "Јesen u Prizrenu" posvećenu obnovi i stvaralačkom kreativnom odgovoru na uništavanje kulturnog nasleđa.

I ove godine, najavljeno je iz Doma kulture Gračanica, istaknuti slikari su stvarali i ostavili vrijedna umjetnička djela inspirisana Gračanicom, Prizrenom, Svetim arhangelima, te nasljeđem i ličnostima koje su obilježile kulturnu i duhovnu istoriju Kosova i Metohije.

Na akademiji će govoriti iguman manastira Draganac arhimandrit Ilarion, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predjsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, predsjednik Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović, narodni poslanik Ivana Popović, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović i vokalni solista Ansambla "Venac" Tamara Kapetanović.

U skladu sa preporukama za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 program obilježavanja i otvaranje izložbe obaviće se sa ograničenim brojem publike, a cijeli program moći će da se prati uživo preko "Fejsbuk" stranice Doma kulture Gračanica, a kasnije i preko "Јutjub" kanala ove ustanove.

U nasilju nad Srbima i srpskom kulturnom i vjerskom baštinom, koje je organizovalo rukovodstvo terorističke OVK uz znanje međunarodnih subjekata iz sastava Kfora i Unmika, među 19 ubijenih Srba, osmoro je zvjerski ubijeno, a devastirano je i spaljeno 19 srpskih svetinja građenih u 14, 15. i 16. vijeku.

U pogromu je povrijeđeno oko 900 Srba.

Organizovani napadi Albanaca počeli su 17. marta 2004. godine, odmah pošto je Unmik policija u selu Čabra uz put Kosovska Mitrovica - Zubin Potok u rijeci Ibar pronašla tijela dvojice albanskih dječaka, za čije ubistvo su mediji na albanskom jeziku, posebno "Radio-televizija Kosova", odmah optužili Srbe i pozivali Albance na osvetu.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм