Пљачку забиљежиле и камере

Обијена црква у селу Осојане

  • Извор: Агенције
  • 26.10.2023. 16:11

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију саопштила је данас да је опљачкана Црква Светог архангела Гаврила у српском повратничком селу Осојане, у општини Исток, што након противправног протјеривања игумана манастира Девине воде и прекопавања српских гробаља и костију у Косовској Митровици указује на "системски покушај затирања и скрнављења свега српског" у јужној покрајини.

У саопштењу се наводи да је црква обијена ноћас 2:00 часа, а да је то јутрос примијетио локални свештеник.

Пљачку су забиљежиле и камере на којима се виде маскирана лица како улазе у храм.

Из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију наглашавају да је Србе овог метохијског села веома узнемирила ова вијест, посебно јер су као повратници честа мета напада албанских екстремиста, узурпатора, пљачкаша, у крају који је готово потпуно етнички очишћен од Срба и цркве представљају мјеста око којих се окупљају и осјећају заштиту и мир.

- У периоду тешке кризе и све неизвјеснијег живота за Србе на простору Косова и Метохије, умјесто смиривању тензија, свједочимо покушају системског урушавања српског постојања на овом простору - истиче се у саопштењу.

Из Канцеларије наводе да је срамно да се у срцу Европе дешавају протјеривање свештеника, прекопавање српског гробља и српских костију, као и напади на вјернике и објекте Српске православне цркве.

- Све ово говори да је приштински режим директан саучесник, а међународна заједница неми посматрач у покушају тихог протјеривања Срба са прагова њихових домова, јер се ништа не предузима како би се ова злодјела спријечила - нагласили су из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: