Прије 25 година

На данашњи дан окончана НАТО агресија на СР Југославију

  • Извор: СРНА
  • 10.06.2024. 09:15

На данашњи дан прије 25 година окончана је НАТО агресија на СР Југославију која је трајала 79 дана и током које је убијено 2.500 цивила, међу њима 89 дјеце и 1.031 припадник Војске и полиције.

НАТО агресија је почела 24. марта 1999. године без одобрења Савјета безбједности УН.

Посљедњи пројектили током агресије пали су 10. јуна 1999. године у зони села Кололеч, код Косовске Каменице, у 13.30 часова, те на касарну у Урошевцу у 19.35 часова.

Прије окончања НАТО агресије у Савјету безбједности УН је 10. јуна усвојена Резолуција 1244, а дан раније у Куманову је, послије петодневних преговора, потписан Војно-технички споразум којим је предвиђено повлачење Војске Југославије са Косова и Метохије и улазак међународних трупа у покрајину.

Европска народна партија освојила највише мандата у Европском парламенту

Европска народна партија освојила највише мандата у Европском парламенту

Војно-техничким споразумом одређен је рок од 11 дана за повлачење снага Војске Југославије и Полиције Србије са простора Косова и Метохије.

Умјесто њих у јужну српску покрајину ушле су јединице КФОР-а, већином из земаља чланица НАТО. На Косово и Метохију упућено је укупно 37.200 војника КФОР-а из 36 земаља, чија је обавеза била обезбјеђење мира, стабилности и безбједности за све грађане.

Споразумом је одређено успостављење такозване зоне безбједности уз административну границу са Косовом и Метохијом, унутар централне Србије и Црне Горе.

КФОР се обавезао на разоружање терористичке ОВК, а међународне снаге су овлашћене да предузимају све неопходне мјере с циљем успостављања и одржавања безбједног окружења за све грађане.

Орбан: Остварена важна побједа

Орбан: Остварена важна побједа

Од децембра 2008. године на Косову и Метохији налазе се и припадници Еулекса, цивилне мисије ЕУ, састављене од полицајаца и судија.

Њихов мандат био је спровођење активности у вези са владавином права.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм