Prije 25 godina

Na današnji dan okončana NATO agresija na SR Jugoslaviju

  • Izvor: SRNA
  • 10.06.2024. 09:15

Na današnji dan prije 25 godina okončana je NATO agresija na SR Jugoslaviju koja je trajala 79 dana i tokom koje je ubijeno 2.500 civila, među njima 89 djece i 1.031 pripadnik Vojske i policije.

NATO agresija je počela 24. marta 1999. godine bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Posljednji projektili tokom agresije pali su 10. juna 1999. godine u zoni sela Kololeč, kod Kosovske Kamenice, u 13.30 časova, te na kasarnu u Uroševcu u 19.35 časova.

Prije okončanja NATO agresije u Savjetu bezbjednosti UN je 10. juna usvojena Rezolucija 1244, a dan ranije u Kumanovu je, poslije petodnevnih pregovora, potpisan Vojno-tehnički sporazum kojim je predviđeno povlačenje Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije i ulazak međunarodnih trupa u pokrajinu.

Еvropska narodna partija osvojila najviše mandata u Еvropskom parlamentu

Еvropska narodna partija osvojila najviše mandata u Еvropskom parlamentu

Vojno-tehničkim sporazumom određen je rok od 11 dana za povlačenje snaga Vojske Jugoslavije i Policije Srbije sa prostora Kosova i Metohije.

Umjesto njih u južnu srpsku pokrajinu ušle su jedinice KFOR-a, većinom iz zemalja članica NATO. Na Kosovo i Metohiju upućeno je ukupno 37.200 vojnika KFOR-a iz 36 zemalja, čija je obaveza bila obezbjeđenje mira, stabilnosti i bezbjednosti za sve građane.

Sporazumom je određeno uspostavljenje takozvane zone bezbjednosti uz administrativnu granicu sa Kosovom i Metohijom, unutar centralne Srbije i Crne Gore.

KFOR se obavezao na razoružanje terorističke OVK, a međunarodne snage su ovlašćene da preduzimaju sve neophodne mjere s ciljem uspostavljanja i održavanja bezbjednog okruženja za sve građane.

Orban: Ostvarena važna pobjeda

Orban: Ostvarena važna pobjeda

Od decembra 2008. godine na Kosovu i Metohiji nalaze se i pripadnici Еuleksa, civilne misije ЕU, sastavljene od policajaca i sudija.

Njihov mandat bio je sprovođenje aktivnosti u vezi sa vladavinom prava.

Pratite nas i putem Vibera