Марко Чубрило

Могућ и први снијег: Познати метеоролог најављује потоп

  • Извор: Нова.рс
  • 09.09.2024. 13:11

Љето је дефинитивно завршено, температура пада, метеоаларми упозоравају на обилне падавине, а познати метеоролог Марко Чубрило каже да се на високим планинама региона ни "појава снијега не може искључити".

У Србији ће данас бити свјежије, а наоблачење с кишом и пљусковима са грмљавином које ће ујутро захватити Војводину, током пријеподнева ће се проширити на западне, а послије подне и увече и на остале дијелове Србије. Падавине ће бити израженије послије подне и увече и то у западној половини земље, као и у Шумадији.

Вјетар слаб и умерен, у кошавском подручју повремено и јак, а на југу Баната и у Подунављу током јутра и пријеподнева са ударима олујне јачине источни и југоисточни. У кошавском подручју данас ће дувати умјерен и јак југоисточни вјетар, који ће у Подунављу, Браничеву и на југу Баната имати ударе олујне јачине око 25 метара у секунди, а на подручју Београда од 12 до 14 метара у секунди.

У налету тајфуна погинуле 64 особе

У налету тајфуна погинуле 64 особе

Касно послије подне и увече слабљење вјетра. Истовремено са запада региона појачање облачности, која ће почети да условљава кишу и локалне пљускове са грмљавином уз пад температуре, а интензивније падавине очекују се од вечерас до сриједе прије подне, због чега је на снази упозорење РХМЗ.

Најнижа температура биће од 13 степени Целзијуса на истоку и југоистоку Србије, до 24 степена у Вршцу, а највиша од 27 до 31 степен.

Према изгледима времена за наредних седам дана, до 16. септембра, у наредном периоду ће температуре бити око просјека за ово доба године, преноси "Танјуг", а метеоролог аматер Марко Чубрило у својој новој прогнози најављује да би послије 14. септембра температуре могле да иду и испод просјека, а падавине да буду "жешће“ него што бисмо очекивали.

"Уторак и сриједа доносе промјењиво облачно, осјетно свјежије и нестабилно вријеме уз повремену кишу и пљускове, посебно на истоку региона гдје ће бити и најсвјежије. Дуваће умјерен до појачан сјеверозападни вјетар који ће у сриједу ослабити. Јутарњи минимуми од +7 до +17, а дневни максимуми од +16 до +26 степени Целзијуса. У четвртак послије свјежег јутра у току дана уз јужни вјетар топлије, максимум до око +30 степени Целзијуса. У петак се очекује спуштање јаког хладног фронта преко Алпа уз развијање јаког, секундарног, циклона над Јадраном. Тај циклон би у петак и за дане викенд доносио јаче захлађење и потенцијално обилне падавине“, наводи Чубрило, а онда даје и прецизније пројекције.

Пацијентима у болници почели да наплаћују и гледање телевизије

Пацијентима у болници почели да наплаћују и гледање телевизије

"Садашње процјене до 16.09. над највећим дијелом региона дају тотале од око 50 милиметара талога, али понегдје ти тотали одлазе и на око 200 милиметара талога. Око 70% од те суме се очекује од петка до понедјељка али модели још јако варирају по питању количине кише тих дана. Тек за два-три дана ће ситуација бити јаснија али у овом мементу велик број модела има врло обилне падавине те би суша свакако била прекинута само је питање хоће ли бити и локалних поплава. Максимуми би крајем недјеље били испод просјека и требали би се кретати од +6 до +16 степени Целзијуса тако да би на највишим планинама региона они били само око +3 степена Целзијуса, тако да се преко 2.200 метара надморске висине појава снијега не може искључити“, истиче Чубрило.

Дакле, могло би да се деси да се већ наредних дана забијеле неки планински врхови.

"Сумирано, дуго, врело, љето долази на свој крај и од понедјељка ће нам јача одјећа и обућа као кишобрани бити потребни“, закључује уз напомену да су "изнијети подаци и процјене резултат његове обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе“, преноси "Нова".

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска