Marko Čubrilo

Moguć i prvi snijeg: Poznati meteorolog najavljuje potop

  • Izvor: Nova.rs
  • 09.09.2024. 13:11

Ljeto je definitivno završeno, temperatura pada, meteoalarmi upozoravaju na obilne padavine, a poznati meteorolog Marko Čubrilo kaže da se na visokim planinama regiona ni "pojava snijega ne može isključiti".

U Srbiji će danas biti svježije, a naoblačenje s kišom i pljuskovima sa grmljavinom koje će ujutro zahvatiti Vojvodinu, tokom prijepodneva će se proširiti na zapadne, a poslije podne i uveče i na ostale dijelove Srbije. Padavine će biti izraženije poslije podne i uveče i to u zapadnoj polovini zemlje, kao i u Šumadiji.

Vjetar slab i umeren, u košavskom području povremeno i jak, a na jugu Banata i u Podunavlju tokom jutra i prijepodneva sa udarima olujne jačine istočni i jugoistočni. U košavskom području danas će duvati umjeren i jak jugoistočni vjetar, koji će u Podunavlju, Braničevu i na jugu Banata imati udare olujne jačine oko 25 metara u sekundi, a na području Beograda od 12 do 14 metara u sekundi.

U naletu tajfuna poginule 64 osobe

U naletu tajfuna poginule 64 osobe

Kasno poslije podne i uveče slabljenje vjetra. Istovremeno sa zapada regiona pojačanje oblačnosti, koja će početi da uslovljava kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom uz pad temperature, a intenzivnije padavine očekuju se od večeras do srijede prije podne, zbog čega je na snazi upozorenje RHMZ.

Najniža temperatura biće od 13 stepeni Celzijusa na istoku i jugoistoku Srbije, do 24 stepena u Vršcu, a najviša od 27 do 31 stepen.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 16. septembra, u narednom periodu će temperature biti oko prosjeka za ovo doba godine, prenosi "Tanjug", a meteorolog amater Marko Čubrilo u svojoj novoj prognozi najavljuje da bi poslije 14. septembra temperature mogle da idu i ispod prosjeka, a padavine da budu "žešće“ nego što bismo očekivali.

"Utorak i srijeda donose promjenjivo oblačno, osjetno svježije i nestabilno vrijeme uz povremenu kišu i pljuskove, posebno na istoku regiona gdje će biti i najsvježije. Duvaće umjeren do pojačan sjeverozapadni vjetar koji će u srijedu oslabiti. Jutarnji minimumi od +7 do +17, a dnevni maksimumi od +16 do +26 stepeni Celzijusa. U četvrtak poslije svježeg jutra u toku dana uz južni vjetar toplije, maksimum do oko +30 stepeni Celzijusa. U petak se očekuje spuštanje jakog hladnog fronta preko Alpa uz razvijanje jakog, sekundarnog, ciklona nad Jadranom. Taj ciklon bi u petak i za dane vikend donosio jače zahlađenje i potencijalno obilne padavine“, navodi Čubrilo, a onda daje i preciznije projekcije.

Pacijentima u bolnici počeli da naplaćuju i gledanje televizije

Pacijentima u bolnici počeli da naplaćuju i gledanje televizije

"Sadašnje procjene do 16.09. nad najvećim dijelom regiona daju totale od oko 50 milimetara taloga, ali ponegdje ti totali odlaze i na oko 200 milimetara taloga. Oko 70% od te sume se očekuje od petka do ponedjeljka ali modeli još jako variraju po pitanju količine kiše tih dana. Tek za dva-tri dana će situacija biti jasnija ali u ovom mementu velik broj modela ima vrlo obilne padavine te bi suša svakako bila prekinuta samo je pitanje hoće li biti i lokalnih poplava. Maksimumi bi krajem nedjelje bili ispod prosjeka i trebali bi se kretati od +6 do +16 stepeni Celzijusa tako da bi na najvišim planinama regiona oni bili samo oko +3 stepena Celzijusa, tako da se preko 2.200 metara nadmorske visine pojava snijega ne može isključiti“, ističe Čubrilo.

Dakle, moglo bi da se desi da se već narednih dana zabijele neki planinski vrhovi.

"Sumirano, dugo, vrelo, ljeto dolazi na svoj kraj i od ponedjeljka će nam jača odjeća i obuća kao kišobrani biti potrebni“, zaključuje uz napomenu da su "iznijeti podaci i procjene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode“, prenosi "Nova".

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska