Sastanak u Beogradu

Mitropolit Joanikije i Gujon o zajedničkim projektima

  • Извор: СРНА
  • 19.11.2022. 18:53

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije razgovarao je danas u Beogradu sa direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Arnom Gujonom o situaciji u Crnoj Gori i regionu, srpskom jeziku i zajedničkim projektima.

"Iskoristili smo vikend i malo rasterećenje od brojnih obaveza da porazgovaramo o mnogim aktuelnim temama. Od situacije u Crnoj Gori i regionu do razgovora o srpskom jeziku i budućim projektima na kojima ćemo zajedno raditi", napisao je Gujon na "Fejsbuk" profilu.

Gujon, osnivač i dugogodišnji direktor francuske humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo", koja nesebično od svog osnivanja 2005. godine pomaže srpski narod na Kosovu i Metohiji, na osnovu zasluga u svom humanitarnom radu, dobio je državljanstvo Srbije 2015. godine, podsjećaju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i odlikovanja, između ostalih, Ordena Svetog Save prvog stepena "za djelotvornu ljubav pokazanu svesrdnim i nesebičnim zalaganjem u prikupljanju i pružanju neophodne materijalne i finansijske pomoći za Svetu crkvu i stradalni narod na Kosovu i Metohiju".

Za istrajno svedočenje istine o životu srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini dobio je i Orden Svetog vladike Nikolaja, najviše odlikovanje Eparhije šabačke "zbog velike ljubavi prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i humanitarnog rada".