Rampa u Savjetu bezbjednosti UN-a

Miniraju raspravu u Savjetu bezbjednosti

  • 24.10.2018. 10:13

Velika Britanija, SAD, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu i Metohiji, pa i koracima Prištine ka formiranju takozvane vojske Kosova, drže dalje od Savjeta bezbjednosti UN, pišu "Večernje novosti".

List navodi da ove četiri države pokušavaju da spriječe da se na dnevni red naredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN, zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini. 

Prethodno, izvještaj generalog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji na Kosmetu trebalo je da se u redovnom tromesječnom terminu nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija, koja je u to vrijeme predsjedavala Savjetom bezbjednosti, odbila da se o njemu raspravlja. 

Ignorisanje tog izvještaja slijedio je i Vašington, pa je ta tema o situaciji na Kosmetu preskočena i u septembru tokom predsjedavanja SAD. 

U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsjedavajućeg Savjetom bezbjednosti pripala je Kini koja namjerava da na dnevni red sljedeće sjednice stavi dva izvještaja o Kosmetu, koja je Guteres u proteklom periodu napisao. 

Dnevni red još nije usvojen, a Britanija, SAD, Francuska i Švedska pokušavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na Kosmetu. 

Zbog toga je, piše list, Srbija na stalnoj vezi sa Kinom, budući da je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, te se na njega ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom. 

To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a od 15 članica koje trenutno čine "svjetsku vladu", samoproglašeno Kosovo je kao državu priznalo njih devet. 

Sklanjanje teme Kosova i Metohije sa stola Savjeta bezbjednosti UN posebno je problematično zbog činjenice da je parlament u Prištini usvojio nacrte tri sporna zakona, čime je praktično pokrenuo proceduru transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojnu formaciju, kršeći međunarodne sporazume, Rezoluciju 1244 i sopstveni ustav, prema kojem je to nemoguće bez saglasnosti Srba.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.