Њујорк

Шмит би да се обрати на сједници СБ УН?

  • Извор: АТВ
  • 30.04.2024. 19:25

На ванредној сједници Савјета безбједности УН-а о БиХ,  изгледа би могао да се обрати онај који је само закомпликовао односе у БиХ - Кристијан Шмит. 

На томе, незванично, инсистирају САД.

Ако се нелегални Шмит обрати, говориће у тијелу које га није признало. Влада Српске у свом извјештају упозорила је како је Шмит изазвао кризу у БиХ и саботирао пут ка ЕУ.

"Шмит је видјевши да су партнери на власти у БиХ из реда различитих народа доказали колико могу постићи, намјерно изазвао политичку кризу да поремети интеграцију БиХ у ЕУ, која му служи као аргумент да БиХ не заслужује суверенитет нити да њоме управљају њене демократске институције", наводи се у извјештају.

Ако Шмит буде говорио тамо гдје га нису признали, то значи само једно - да велике силе желе да саботирају истину из Републике Српске.

Шмит би, кажу у Српској, требало да објасни како је кршио Устав и законе БиХ.

"Кристијан Шмит једино што може да каже јесте да је овдје кршио Устав, да је кршио законе и све опште и појединачне норме које је могао да прекрши. Дакле, такав један човјек дефинитивно не заслужује да се било гдје обраћа а поготово у Савјету безбједности. Нажалост америчка политика према Србима је таква да они све што је нелегално прихватају, а оно што је легитимно и легално не прихватају", каже Милорад Којић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Након Извјештаја Владе Српске, нелегални Шмит би изгледа да оправда своја недјела у БиХ. Све што буде говорио, биће супротно извјештају Владе.

"Да ће изнијети његов поглед на ситуацију у БиХ и наравно то ће бити представљено потпуно супротно оном што рецимо Влада Републике Српске доставља у својим редовним извјештајима према Уједињеним нацијама. Они покушавају да ублаже оно што је на неки начин очекивано да се деси, а то је да се види једна јасна слика о БиХ", истиче Милош Шолаја из Центра за међународне односе. 

У Савјету безбједности од Владе Српске већ су више пута чули да Срби у БиХ желе мир и поштовање Дејтонског споразума. Све то углавном руше странци попут Кристијана Шмита.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?