Амбасадор Кине у Србији

Ли: Кина и Србија имају храброст да се изборе за независност и самосталност

  • Извор: Агенције
  • 25.10.2023. 21:30

Амбасадор Кине Ли Минг организовао је вечерас пријем поводом успјешног одржавања Трећег форума за међународну сарадњу Појас и Пут и ступања на дужност у Србији, нагласивши да су двије земље духовно повезане, јер имају и храброст да се изборе за независност и самосталност.

- Наша два народа духовно су повезана, јер имају храброст да се изборе за независност и самосталност, као и за правду и правичност, и зато смо природно добри пријатељи и партнери - рекао је амбасадор на пријему, којем су присуствовали бројни чланови Владе и представници дипломатског кора, међу којима су били амбасадори Русије и САД, Александар Боцан Харченко и Кристофер Хил.

Кинески амбасдор је оцијенио и да ће продубљивање сарадње у областима као што су култура, спорт и туризам донијети нови сјај у новој ери односа Србије и Кине.

Изразио је задовољство што је обилазећи градове као што су Београд, Нови Сад, Смедерево, и пројекте попут брзе пруге Београд-Будимпешта, Жељезару у Смедереву и аутопутеве, видио динамичну изградњу инфраструктурних пројеката, брзи развој градова, позитивну атмосферу која свуда влада, као и витални тренд традиционалног пријатељства Кине и Србије.

- Док идемо напријед раме уз раме и радимо здруженим напорима, наша узајамно корисна сарадња ће стално низати нове резултате на тлу Србије, који ће се вјечно усадити у срца наших народа - рекао је Ли.

Изразио је задовољство што може да ступи на дужност у Београду у важном тренутку развоја кинеско-српских односа. Амбасадор је подсјетио да је прошле седмице пратио предсједника Вучића на Трећем форуму за међународну сарадњу Појас и пут, током којег се састао са предсједником Кине Си Ђинпингом, што је резултирало низом важних консензуса и унапредило кинеско-српске односе на нови историјски ниво.

- Владини ресори и компаније наше двије земље потписали су двадесетак споразума о сарадњи, који покривају широку лепезу области као што су привреда, трговина, изградња инфраструктуре, наука и технологија, култура и управљање случајевима хитности, који су допринели даљем ослобађању потенцијала за сарадњу - рекао је Ли.

Амбасадор је нагласио да је Споразум о слободној трговини отворио прозор за повећање сарадње у двосмјерним инвестицијама трговине.

- Квалитетни и специјални производи као што су јабука, вино, мед, телетина, имаће добру шансу да се пласирају на огромном кинеском тржишту са 1,4 милиона становника - казао је он.

Амбасадор је подсјетио да су двије стране потписале средњорочни акциони план о сарадњи у оквиру заједничке изградње Појас и пут, који представља план сарадње за будући период у важним областим као што су изградња инфраструктуре, наука и технологија и култура, као убризгавање новог импулса у квалитетну заједничку изградњу Појаса пута.

Додао је да је поносан што је био учесник и свједок том важном тренутку кинеско-српске односе, а свјестан сам и велике одговорности.

- Кина и Србија су челични пријатељи. Наши билатерални односи су издржали тест глобалних промјена и постали чвршћи. Кључни разлог за то је што се наше двије стране стално руководе консензусима двојице шефова држава, а такође и придржавају принципа међусобног поштовања, равноправног третирања, дијалога и сарадње као и заједничке побједе - рекао је амбасадор.

Ли Минг је нагласио да је потебно да свестрано остварујемо консензусе постигнуте између двојице шефова држава и непрестано продубљујемо међусобно политичко повјерење.

- Кинеска страна чврсто подржава Србију у очувању суверенитета и територијалног интегритета, као и у заштити њених националних интереса и народног достојанства - рекао је он.

Нагласио је да Пекинг високо цијени и то што се српска страна придржава принципа "једна Кина", разумије и подржава виталне интересе и значајне бриге кинеске стране.

- Док непрестано учвршћујемо наше резултате у области изградње инфраструктуре, морамо даље истраживати нове тачке за раст у областима као што су дигитална привреда, наука и технологија, као и зелена енергија, користећи комплементарне предности - рекао је амбасадор.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: