Милорад Додик

''Косово и Метохија највиши државни интерес Срба''

  • 16.09.2024. 22:56

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Косово и Метохија највиши државни интерес Срба, те истакао да се однос према јужној српској покрајини и позиционирање Србије на међународном плану промијенило за вријеме мандата Александра Вучића.

Додик је рекао да никада није доживио да неко дође у име Вучића и да му говори шта треба да ради.

"Да је Вучић то покушао, данас не би били заједно, ни дијелили вриједности. И Вучића притискају, он долази у позицију да је жртва патриотског односа према народу и Србији... Жртва је тога што је изгубљену позицију за Косово покушао да врати“, рекао је Додик.

Предсједник Додик: Странцима смета моја одлучност, они желе поданика

Предсједник Додик: Странцима смета моја одлучност, они желе поданика

Предсједник Српске је указао да је прије мандата Вучића Косово било "завршена прича", али да је он успио да га врати на дневни ред.

"Вучић је, иако га сви нападају, добија по Бриселском споразуму Заједницу српских општина као ембрион који би могао да осигура статус Србима на Косову и Метохији“, рекао је Додик за ТВ "Хепи".

Он је навео да је Вучић зауставио признање Косова широм свијета и тиме довео америчку администрацију да тражи од њега да престане са блокадом признања, чиме је Србија први пут била пандан Америци.

"Вучић је дошао у позицију да траже од њега да престане агитовати код земаља да повлаче признање Косова. То је смањило снагу Косова и угрозило причу о независном тако да су Американци морали да врше притисак“, рекао је Додик.

Предсједник Додик: Важно јачати савез и јединство Српске и Србије

Предсједник Додик: Важно јачати савез и јединство Српске и Србије

Он је додао да за Србе на сјеверу Косова није довољно то што Запад само саопштењима осуђује потезе Аљбина Куртија.

Додик је указао да самопроглашено Косово није држава и нема столицу у УН и да зато косовски спонзори јуре Србију да га призна.

Говорећи о повезивању Републике Српске са Србијом, Додик је рекао да све што повезује Србе није предвиђено да буде европски коридор.

"Сада ће нам свима увести да приликом уласка у земље ЕУ морамо да платимо седам евра и онлајн да се региструјемо. Сви који путујемо за Србију преко Хрватске сваки пут плаћаћемо седам евра. Значи ти си човјек другог реда“, додао је Додик.

Он је навео да никада нико није правио повезивање на Дрини, те да су хтјели да разбију српски народ.

Пратите нас и путем Вибера