Milorad Dodik

''Kosovo i Metohija najviši državni interes Srba''

  • 16.09.2024. 22:56

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Kosovo i Metohija najviši državni interes Srba, te istakao da se odnos prema južnoj srpskoj pokrajini i pozicioniranje Srbije na međunarodnom planu promijenilo za vrijeme mandata Aleksandra Vučića.

Dodik je rekao da nikada nije doživio da neko dođe u ime Vučića i da mu govori šta treba da radi.

"Da je Vučić to pokušao, danas ne bi bili zajedno, ni dijelili vrijednosti. I Vučića pritiskaju, on dolazi u poziciju da je žrtva patriotskog odnosa prema narodu i Srbiji... Žrtva je toga što je izgubljenu poziciju za Kosovo pokušao da vrati“, rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik: Strancima smeta moja odlučnost, oni žele podanika

Predsjednik Dodik: Strancima smeta moja odlučnost, oni žele podanika

Predsjednik Srpske je ukazao da je prije mandata Vučića Kosovo bilo "završena priča", ali da je on uspio da ga vrati na dnevni red.

"Vučić je, iako ga svi napadaju, dobija po Briselskom sporazumu Zajednicu srpskih opština kao embrion koji bi mogao da osigura status Srbima na Kosovu i Metohiji“, rekao je Dodik za TV "Hepi".

On je naveo da je Vučić zaustavio priznanje Kosova širom svijeta i time doveo američku administraciju da traži od njega da prestane sa blokadom priznanja, čime je Srbija prvi put bila pandan Americi.

"Vučić je došao u poziciju da traže od njega da prestane agitovati kod zemalja da povlače priznanje Kosova. To je smanjilo snagu Kosova i ugrozilo priču o nezavisnom tako da su Amerikanci morali da vrše pritisak“, rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik: Važno jačati savez i jedinstvo Srpske i Srbije

Predsjednik Dodik: Važno jačati savez i jedinstvo Srpske i Srbije

On je dodao da za Srbe na sjeveru Kosova nije dovoljno to što Zapad samo saopštenjima osuđuje poteze Aljbina Kurtija.

Dodik je ukazao da samoproglašeno Kosovo nije država i nema stolicu u UN i da zato kosovski sponzori jure Srbiju da ga prizna.

Govoreći o povezivanju Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je rekao da sve što povezuje Srbe nije predviđeno da bude evropski koridor.

"Sada će nam svima uvesti da prilikom ulaska u zemlje ЕU moramo da platimo sedam evra i onlajn da se registrujemo. Svi koji putujemo za Srbiju preko Hrvatske svaki put plaćaćemo sedam evra. Znači ti si čovjek drugog reda“, dodao je Dodik.

On je naveo da nikada niko nije pravio povezivanje na Drini, te da su htjeli da razbiju srpski narod.

Pratite nas i putem Vibera