Zatvaranje važdušnog prostora za Lavrova

Kosačov: Reakcija Moskve i Beograda treba da bude izuzetno oštra

  • Извор: СРНА
  • 06.06.2022. 09:50

Reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avione ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta Federacije Konstantin Kosačov.

"Današnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskog protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora", napisao je Kosačov na svom "Telegram" kanalu.

On smatra da kolektivno odbijanje Bugarske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije da propuste Lavrovljev avion u Srbiju, bez sumnje, nije odluka ove tri zemlje.

"Sve tri zemlje su, ulaskom u NATO, ozbiljno i na dugo izgubile suverenitet, a Evropska unija za njih je samo paravan za ove sramne okolnosti. Radi se o NATO-vom demaršu, a bez SAD njega ne bi bilo", rekao je Kosačov.

On je naglasio da ovakvim direktnim mješanjem u bilateralne poslove dvije suverene evropske zemlje koje nisu članice Alijanse, Rusije i Srbije, NATO pokušava da "zarobi i potčini ostatak Evrope".

"Nakon toga slijedi širenje Alijanse na ostatak svijeta, gdje je Kina strateški cilj broj dva poslije Rusije", kaže Kosačev.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo bi danas da doputuje u zvaničnu posjetu Beogradu.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Ред Рок (12+) (Р)

    Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:45 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 13:15 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица