Zatvaranje važdušnog prostora za Lavrova

Kosačov: Reakcija Moskve i Beograda treba da bude izuzetno oštra

  • Izvor: SRNA
  • 06.06.2022. 09:50

Reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avione ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta Federacije Konstantin Kosačov.

"Današnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskog protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora", napisao je Kosačov na svom "Telegram" kanalu.

On smatra da kolektivno odbijanje Bugarske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije da propuste Lavrovljev avion u Srbiju, bez sumnje, nije odluka ove tri zemlje.

"Sve tri zemlje su, ulaskom u NATO, ozbiljno i na dugo izgubile suverenitet, a Evropska unija za njih je samo paravan za ove sramne okolnosti. Radi se o NATO-vom demaršu, a bez SAD njega ne bi bilo", rekao je Kosačov.

On je naglasio da ovakvim direktnim mješanjem u bilateralne poslove dvije suverene evropske zemlje koje nisu članice Alijanse, Rusije i Srbije, NATO pokušava da "zarobi i potčini ostatak Evrope".

"Nakon toga slijedi širenje Alijanse na ostatak svijeta, gdje je Kina strateški cilj broj dva poslije Rusije", kaže Kosačev.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo bi danas da doputuje u zvaničnu posjetu Beogradu.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?