Озкан Улуташ

Командант Кфора: Безбjедносна ситуација побољшана

  • Извор: Агенције
  • 24.11.2023. 16:20

Командант Кфора Озкан Улуташ изјавио је да се безбједносна ситуација на Косову и Метохији, послије пораста тензија посљедњих мјесеци, побољшала и навео да је НАТО брзо одговорио на недавно насиље распоређивањем додатних 1.000 војника и оклопних возила.

Командант Кфора је у интервјуу за Танјуг рекао да је учетворостручено присуство Кфора на сјеверу Косова и као и да је утростручен број патрола, укључујући и дуж административних прелаза.

- Ово су разборити кораци како би се осигурало да наша мисија настави да испуњава свој мандат УН да осигура безбједно окружење за све заједнице које живе на Косову и Метохији и слободу кретања, на основу Резолуције Савјета безбједности Уједињених нација 1244 из 1999. године, у сваком тренутку и на непристрасан начин - рекао је он.

Улуташ је навео да је НАТО посвећен безбједности на КиМ и додао да ће Кфор остати докле год буде потребно, у складу са мандатом УН.

- Кфор такође наставља да ствара безбједносни оквир неопходан да би дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ напредовао, што је једини пут ка трајном миру и стабилности - нагласио је он.

Упитан да ли је разговарао са представницима српске заједнице на сјеверу КиМ, али и јужно од Ибра, Улуташ је одговорио да му је приоритет био да његује комуникацију и координацију засновану на повјерењу.

- Кфор редовно и транспарентно комуницира са свим међународним и локалним актерима. До сада сам, као командант Кфора, имао састанке са многим саговорницима међу којима су представници косовских институција и безбједносних организација, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Мојсиловић, владика Теодосије, игуман Сава Јањић, начелник мисије ЕУЛЕКС, генерал-мајор Барбано и представници Уједињених нација, ОЕБС и дипломатске заједнице - рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)