Beograd

Ko su čečenski teroristi na KiM o kojima govori Vučić?

  • Извор: Агенције
  • 21.08.2022. 19:10

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju u nedjelju pomenuo djelovanje čečenskih i čerkeskih terorista na sjeveru južne srpske pokrajine.

Vučić je rekao da su Čečeni, protivnici legitimnog predsjednika ruske republike Čečenije Ramzana Kadirova, primijećeni 3. avgusta na sjeveru Kosova, gdje su se u Zubinom potoku sastali sa turskim državljaninom D. I. H. Doputovali su na sjever vozilom marke mercedes novopazarskih registarskih oznaka.

"Oni su bili tamo sa dva cilja: angažman i učešće Albanaca u rusko-ukrajinskom sukobu i eliminacija naoružanih Srba na sjeveru Kosmeta. Registrovan je boravak grupe u kojoj su bili Ahmed Ruslanovič Bakajev, Idriz Azarsanov, H.A. i M.A", otkrio je Vučić.

On je rekao i da su se Čečeni interesovali na koji način mogu da dostave drugim obavještajnim službama podatke, kako bi se oružane grupe Srba na sjeveru Kosova neutralisale.

Vučić je dodao da su pomenuti teroristi povezani sa Džambulatom Sulejmanovim i Ahmedom Zakajevim, poznatim protivnicima Kadirova i predstavnicima takozvane "Čečenske Republike Ičkerije", koja je nestala sa ruskom pobjedom u Čečenskom ratu.

Ahmed Halidovič Zakajev je vođa čečenskih separatista. On je 2007. godine od strane svojih pristalica proglašen za predsjednika vlade u izbjeglištvu "Čečenske Republike Ičkerije".

Tokom perioda "nezavisnosti" Čečenije devedesetih godina imao je čin brigadnog generala. U Drugom čečenskom ratu bio je jedan od vođa Operacije Džihad, tačnije zauzimanja Groznog 1996. godine, i komandovao je brigadom za specijalne namjene.

Od januara 2002. godine živi u Velikoj Britaniji, gdje je dobio azil. Tužilaštvo Ruske Federacije vodi postupak protiv njega zbog terorizma i ratnih zločina, kao i zbog osnivanja banditskih formacija.

Sredinom maja, Zakajev je stigao u Ukrajinu gdje je izjavio da je njegova delegacija došla "sa ciljem stvaranja čečenske brigade kao dijela međunarodne legije za odbijanje ruske invazije na Ukrajinu i kasniju deokupaciju Čečenije".

Drugi terorista sa kojim su povezani Čečeni koje je pomenuo Vučić je Džambulat Sulejmanov. Kao i njegov vođa Zakajev pobjegao je na zapad nakon ruske pobjede u Čečenskom ratu.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича (Р)

    ''Народ прича (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.