Александар Вучић

Избори у Србији 17. децембра

  • 12.10.2023. 22:42

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће расписати изборе за 17. децембар, а позвао је и представнике Срба на Косову и Метохији да у што краћем року организују изборе за градоначелнике у четири општине на сјеверу Покрајине.

Вучић је изјавио да ће избори бити расписани по захтјеву опозиције, да су све њихове захтјеве услишили.

"Тражили су и добили београдске и парламентарне изборе. Имаће још и војвођанске", рекао је Вучић за ТВ Прва, те додао да су избори важни ако постоји лажна представа о кризи легитимитета.

Он је замолио Србе на сјеверу Косова и Метохије да изађу са иницијативама са што бржом организацијом избора у четири општине.

Вучић сматра да ће тако бити покренут процес консолидације да би основне полуге власти дошле у руке оних које тамо живе, а не да буду у рукама оних који тамо не живе и никада неће живети.

"За нас је важно да покушамо да наставимо дијалог иако га Приштина не жели. Нико се са Запада није ни осврнуо када је то злоупотребљавао Аљбин Курти на најбруталнији начин. Нити окренуо уназад и рекао ово није допустиво и нешто што не можемо да дозволимо", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да Срби на Косову и Метохији нису изашли из институција из хира, већ зато што 10 година нису добили Заједницу српских општина.

Одговарајући на питање има ли разлога да се грађани плаше рата и санкција, Вучић је рекао и да грађани могу да буду мирни и спокојни, да вјерује да ће успјети да сачувају мир захваљујући снази војске и државе.

Вучић је истакао да не вјерује да ће постојати било какве санкције против грађана Србије, а ако неко буде желио да доноси било какве мјере, доносиће их тобож против њега лично.

Он је рекао да у нед‌јељу, 15. октобра, иде у Кину са којом очекује потписивање много споразума, а за дан раније најавио је отварање ауто-пута Рума - Шабац.

Пратите нас и путем Вибера