Nevjerovatna priča

Iz Švedske se vratio u zemlju da pomaže! Aleksandar izvukao nepokretnu staricu iz zapaljene kuće

  • Извор: Новости.рс
  • 04.11.2021. 17:53

Vatrogasac-spasilac Aleksandar Taleski (28) iz Kikinde, za koga je proteklih dana čula cijela Srbija, ali i regija, zbog hrabrog gesta spasavanja nepokretne sugrađanke LJiljane Novović (82), u čijoj je kući izbio požar, jedan od onih mladih ljudi koji se iz inostranstva vratio u svoj grad. I postao heroj, svog poziva i svog grada.

Tri godine je živio u Švedskoj, a onda se prije nešto više od tri, vratio kući i prijavio na kurs za vatrogasca. Završio je četvoromjesečnu obuku i postao član Vatrogasno-spacilačke brigade MUP-a. U nedjelju uveče, kada je iz sobe pune dima iznio totalno nepokretnu sugrađanku, nije bio na dužnosti. Pokazao je veliku profesionalnost i istu takvu snalažljivost, jer je u kuću ušao kroz prozor. Zbog hrabrog gesta, u četvrtak ga je primio gradonačelnik Nikola Lukač, koji mu je za iskazanu hrabrost i darovao ručni sat i majicu sa natpisom: „Heroj Kikinde“. Taleskog je u ponedjeljak primio ministar policije Aleksandar Vulin.

- Nisam očekivao ovakvu pažnju, od ministra policija, gradonačelnika, mog načelnika i građana, ali moram da kažem da mi prija. Učinjeno je humano djelo, što je i suština mog poziva, i ono mora da bude primjer ponašanja mladim ljudima. Ovo je prvenstveno human poziv, a obuka i iskustvo pomogli su mi da te večeri budem miran, staložen i da reagujem kako treba. Preporučujem svim mladim ljudima da se opredjeljuju za ovaj poziv – objasnio je Taleski, koji tri godine radi kao vatrogasac.

Kaže da je i ranije imao sličnih situacija, spasavao je ljude iz požara i iz teških saobraćajnih nesreća. Iz dva teška saobraćajna udesa pomogao spasavanje četvoro ljudi.

- U vatrogasno-spasilačkoj ekipi imamo hrabre momke. Dvojica su ljetos učestvovala u gašenju velikih požara u Grčkoj, sada je Aleksandar pokazao herojski čin. Na skroman način odajemo mu priznaje – rekao je Lukač.

Aleksandar Taleski je pomogao i Ljiljaljinom suprugu Mileti Novoviću da se snađe u požaru, koji je izazvala upaljena, ostavljena slavska svijeća, jer je bio Sveti Luka. U trenutku nevolje, Mileta je pomagao teško bolesnoj kćerki, koja živi u dvorišnoj kući. Vatrogasac je pozvao  vatrogasnu i Hitnu službu. Spasena je porodica i cjelokupna imovina, bez kapi vode, jer se vatra nije rasplamsala.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!