Косовска Митровица

Хиљаде Срба на сјеверу КиМ протестовало због најаве отварања моста на Ибру

  • Извор: СРНА
  • 07.08.2024. 13:44

Хиљаде Срба са сјевера Косова окупило се на данашњем мирном протесту у Косовској Митровици са којег је затражено од КФОР-а и представника међународне заједнице да спријече намјеру приштинских власти да отворе мост на Ибру између два дијела града, што би био посљедњи ударац српском опстанку у јужној покрајини.

Говорници на мирном протесту су упозорили да би отварање моста означило пут у хаос и етничко чишћење Срба са сјевера, али и са читавог Косова и Метохије.

Окупљени грађани носили су транспаренте "Кфор има 1244 разлога да не отвори мост!", "Нећемо се одселити одавде ни по коју цену", "Курти, ниси нас све протерао, има нас још доста" и "Док ЕУ и САД пишу саопштења, нас протерују".

Адвокат Никола Кабашић, новинарка Рада Комазец, пензионерка Душанка Миленковић и директор "Пошта Србије" на Косову и Метохији Иван Милојевић подсјетили су да су Албанци из јужног дијела Митровице покушали да упадну више од 1.000 пута у сјеверни, српски дио града и да је на мосту било 26 оружаних сукоба, у којима је 17. марта 2004. године страдало двоје Срба.

Колеге сатима молили полицајку да не почини самоубиство: Љубавни проблеми били мотив?

Колеге сатима молили полицајку да не почини самоубиство: Љубавни проблеми били мотив?

"На овом мосту 19999. и 2000. године је стало етничко чишћење. Овај мост је симбол нашег опстанка и мирног живота током протеклих 25 година. Опасност у којој смо сада је заједничка. Зато морамо да се саберемо и дјелујемо заједнички како би се супротставили неприхватљивој одлуци и опстали или ћемо, у противном, заједнички бити протерани", упозорио је Кабашић.

Милојевић је рекао да је на скуп дошао са саслушања у полицијској станици поводом затварања девет зграда Поште Србије на сјеверу и најавио да очекује да ће приштинске власти наредих дана затворити и поште у српским срединама у јужном дијелу Косова И Метохије.

"Они су нам скоро све затворили и најсрећнији би били када би Срби сами себе затворили. Али, ми немамо право на то ни због потомака, нити због предака. Морамо да истрајемо и да пребродимо и овај тежак тренутак, јер знамо да нас отварањем моста само чека изгон", истакао је Милојевић.

Додик објавио када ће бити исплаћене пензије у Српској

Додик објавио када ће бити исплаћене пензије у Српској

Наводећи да не зна да ли ће премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти пробати да на силу отвори мост и да ли ће КФОР одржати обећање да му то неће дозволити, Милојевић је позвао окупљене да у случају насилне акције Приштине сви дођу на мост и легну, додајући да ће, ако их све ухапсе, свијет видјети шта се ради.

Протесту, који је почео интонирањем химне Србије "Боже правде", присуствовали су и предсједници привремених органа Косовске Митровице, Зубиног Потока и Звечана Иван Запорожац, Срђан Вуловић и Иван Тодосијевић.

Међу окупљенима су били и предсједник Српске листе Златан Елек, његов замјеник Драгиша Миловић и представници других политичких организација.


Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.