Kosovska Mitrovica

Hiljade Srba na sjeveru KiM protestovalo zbog najave otvaranja mosta na Ibru

  • Izvor: SRNA
  • 07.08.2024. 13:44

Hiljade Srba sa sjevera Kosova okupilo se na današnjem mirnom protestu u Kosovskoj Mitrovici sa kojeg je zatraženo od KFOR-a i predstavnika međunarodne zajednice da spriječe namjeru prištinskih vlasti da otvore most na Ibru između dva dijela grada, što bi bio posljednji udarac srpskom opstanku u južnoj pokrajini.

Govornici na mirnom protestu su upozorili da bi otvaranje mosta označilo put u haos i etničko čišćenje Srba sa sjevera, ali i sa čitavog Kosova i Metohije.

Okupljeni građani nosili su transparente "Kfor ima 1244 razloga da ne otvori most!", "Nećemo se odseliti odavde ni po koju cenu", "Kurti, nisi nas sve proterao, ima nas još dosta" i "Dok ЕU i SAD pišu saopštenja, nas proteruju".

Advokat Nikola Kabašić, novinarka Rada Komazec, penzionerka Dušanka Milenković i direktor "Pošta Srbije" na Kosovu i Metohiji Ivan Milojević podsjetili su da su Albanci iz južnog dijela Mitrovice pokušali da upadnu više od 1.000 puta u sjeverni, srpski dio grada i da je na mostu bilo 26 oružanih sukoba, u kojima je 17. marta 2004. godine stradalo dvoje Srba.

Kolege satima molili policajku da ne počini samoubistvo: Ljubavni problemi bili motiv?

Kolege satima molili policajku da ne počini samoubistvo: Ljubavni problemi bili motiv?

"Na ovom mostu 19999. i 2000. godine je stalo etničko čišćenje. Ovaj most je simbol našeg opstanka i mirnog života tokom proteklih 25 godina. Opasnost u kojoj smo sada je zajednička. Zato moramo da se saberemo i djelujemo zajednički kako bi se suprotstavili neprihvatljivoj odluci i opstali ili ćemo, u protivnom, zajednički biti proterani", upozorio je Kabašić.

Milojević je rekao da je na skup došao sa saslušanja u policijskoj stanici povodom zatvaranja devet zgrada Pošte Srbije na sjeveru i najavio da očekuje da će prištinske vlasti naredih dana zatvoriti i pošte u srpskim sredinama u južnom dijelu Kosova I Metohije.

"Oni su nam skoro sve zatvorili i najsrećniji bi bili kada bi Srbi sami sebe zatvorili. Ali, mi nemamo pravo na to ni zbog potomaka, niti zbog predaka. Moramo da istrajemo i da prebrodimo i ovaj težak trenutak, jer znamo da nas otvaranjem mosta samo čeka izgon", istakao je Milojević.

Dodik objavio kada će biti isplaćene penzije u Srpskoj

Dodik objavio kada će biti isplaćene penzije u Srpskoj

Navodeći da ne zna da li će premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti probati da na silu otvori most i da li će KFOR održati obećanje da mu to neće dozvoliti, Milojević je pozvao okupljene da u slučaju nasilne akcije Prištine svi dođu na most i legnu, dodajući da će, ako ih sve uhapse, svijet vidjeti šta se radi.

Protestu, koji je počeo intoniranjem himne Srbije "Bože pravde", prisustvovali su i predsjednici privremenih organa Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka i Zvečana Ivan Zaporožac, Srđan Vulović i Ivan Todosijević.

Među okupljenima su bili i predsjednik Srpske liste Zlatan Еlek, njegov zamjenik Dragiša Milović i predstavnici drugih političkih organizacija.


Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.