Patrik Beson

Francuski književnik: NATO je most u Novom Sadu bombardovao da se osveti Francuskoj

  • Извор: Курир
  • 13.11.2022. 20:37

Čuveni francuski književnik Patrik Beson tvrdi da je NATO 1999. godine bombardovao most u Novom Sadu kako bi se osvetio Francuskoj, koja je nametnula odluku da se tokom agresije na Jugoslaviju ne ruše mostovi u Beogradu.

Beson smatra i da je bombardovanje Jugoslavije od samog početka bio poraz NATO.

"Francuzi jesu učestvovali u NATO bombardovanju zajedno sa Englezima, Nijemcima, Amerikancima..., što je svakako bio psihološki šok za Srbe. Ipak, zahvaljujući Francuzima, nisu bili bombardovani mostovi Beograda. Amerikanci i Englezi su htjeli sve da bombarduju. Predsjednik Širak je odlučio i nametnuo svoju volju da se beogradski mostovi ne bombarduju. NATO se osvetio tako što je bombardovao most u Novom Sadu. Bombardovanje Jugoslavije je za mene od samog početka poraz NATO. To je kao kad udarite dijete da biste ga natjerali da bude poslušno", ispričao je Beson za magazin "Odbrana".

Beson je tokom bombardovanja 1999. došao u Beograd. Tu je ostao do kraja agresije, prenosi "Kurir".

"Često sam odlazio u Klub književnika u Francuskoj ulici i sjedio u polutami sa mojim izdavačem Petrom Živadinovićem. U jednom trenutku su se sva svjetla popalila, čuo sam sirene, uzvike... Pomislio sam da se sve to dešava jer je Srbija dobila neki fudbalski meč, utakmicu. U stvari, bio je to kraj bombardovanja. Bili smo jednostavno - srećni. Kada je pao Berlinski zid, mnogi intelektualci govorili su da je to kraj istorije, a u stvari to je bio samo početak druge i drugačije istorije. Istorija se nikada ne zaustavlja. Srbi to najbolje znaju, jer su mnogo puta bili bombardovani. Ono što možemo da konstatujemo jeste da smo ovdje u Srbiji imali 23 godine mira. Nadam se da će to da potraje", kazao je Beson.

Govoreći o Srbima, on je ocijenio da je to narod koji nikada nije tražio sažaljenje, "ne traže ga ni danas, zato su među najvećim narodima na svijetu, s najvećim srcem".

"Moja najjača impresija poslije svih tih godina jeste da se Srbi ne mijenjaju. Čak ni fizički, ni intelektualno. Teško je to objasniti. Srbi i dalje nose to osjećanje superiornosti začinjeno izvjesnim osmijehom. Čovjek ima utisak da ništa ne može da ih stvarno pogodi, da ih dodirne. Tu srpsku osobinu primijetio sam pogotovo tokom bombardovanja. Oni se superiorno osmjehuju svemu. Srbi gaje ljubav ka apstraktnim pojmovima, duhovna su bića. Imaju više emocija nego osjećanja. Njihova osnovna mana zbog koje su obogaćeni upravo je njihova nemogućnost da mrze", zaključio je poznati književnik.

Inače, Beson je nedavno bio u Beogradu i na Sajmu knjiga je promovisao knjigu o teniseru Novaku Đokoviću.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.