Нечастан акт без преседана

Епархија рашко-призренска осуђује паљење крстова на Улпиана фесту

  • Извор: Курир
  • 01.09.2024. 15:14

Епархија рашко-призренска са узнемирењем је примила вијест да је овогодишњи Улпиана фестивал у археолошком парку древног римског града Улпиане поред Грачанице започео неопаганским перформансом у коме су запаљена три велика крста, саопштено је из Епархије.

Како се наводи у саопштењу, тај нечастан акт без преседана представља дубоку увреду за све хришћане а посебно за српски народ у већински српској општини Грачаница, гдје се то археолошко налазиште налази.

"Паљење крстова подсјећа нас на страшна времена паганских прогона хришћана, али и систематско уништавање српских православних светиња на Косову и Метохији у нашем времену. У налету вандалских напада косовских албанских екстремиста уништено је и спаљено на десетине цркава на којима су паљени и рушени крстови. Крстови су ломљени и на многим хришћанским гробљима. Паљење крстова у непосредној близини манастира Грачанице представља увреду хришћанске вјере и директну претњу", наводи се у саопштењу.

Додаје се да тај неукусан и крајње вандалски чин нема никакве везе са наслијеђем Јустинијанове Улпијане – Јустиниане Секунде у којој се могу видјети остаци ранохришћанске базилике и крстионице, који су подигнути управо на мјесту гдје су мученички страдали и распети Св. Флор и Лавро хришћански првомученици на овим просторима.

"На већински муслиманима насељеном простору Косова и Метохије овакво јавно скрнављење најсветијег хришћанског симбола у име једне перверзне уметности само показује крајњу неодговорност оних који су организовали овај догађај и ставља под знак питања њихову способност да се брину о древној хришћанској баштини", поручују.

Како указују, наслеђе древне Улпијане вековима наставља оближњи манастир Грачаница, светски споменик Унескоа, који већ 700 година стоји недалеко од древне Улпијане као свједочанство хришћанске вјере.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)

  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи са Лазаром

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести