Nečastan akt bez presedana

Еparhija raško-prizrenska osuđuje paljenje krstova na Ulpiana festu

  • Izvor: Kurir
  • 01.09.2024. 15:14

Еparhija raško-prizrenska sa uznemirenjem je primila vijest da je ovogodišnji Ulpiana festival u arheološkom parku drevnog rimskog grada Ulpiane pored Gračanice započeo neopaganskim performansom u kome su zapaljena tri velika krsta, saopšteno je iz Еparhije.

Kako se navodi u saopštenju, taj nečastan akt bez presedana predstavlja duboku uvredu za sve hrišćane a posebno za srpski narod u većinski srpskoj opštini Gračanica, gdje se to arheološko nalazište nalazi.

"Paljenje krstova podsjeća nas na strašna vremena paganskih progona hrišćana, ali i sistematsko uništavanje srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji u našem vremenu. U naletu vandalskih napada kosovskih albanskih ekstremista uništeno je i spaljeno na desetine crkava na kojima su paljeni i rušeni krstovi. Krstovi su lomljeni i na mnogim hrišćanskim grobljima. Paljenje krstova u neposrednoj blizini manastira Gračanice predstavlja uvredu hrišćanske vjere i direktnu pretnju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da taj neukusan i krajnje vandalski čin nema nikakve veze sa naslijeđem Justinijanove Ulpijane – Justiniane Sekunde u kojoj se mogu vidjeti ostaci ranohrišćanske bazilike i krstionice, koji su podignuti upravo na mjestu gdje su mučenički stradali i raspeti Sv. Flor i Lavro hrišćanski prvomučenici na ovim prostorima.

"Na većinski muslimanima naseljenom prostoru Kosova i Metohije ovakvo javno skrnavljenje najsvetijeg hrišćanskog simbola u ime jedne perverzne umetnosti samo pokazuje krajnju neodgovornost onih koji su organizovali ovaj događaj i stavlja pod znak pitanja njihovu sposobnost da se brinu o drevnoj hrišćanskoj baštini", poručuju.

Kako ukazuju, nasleđe drevne Ulpijane vekovima nastavlja obližnji manastir Gračanica, svetski spomenik Uneskoa, koji već 700 godina stoji nedaleko od drevne Ulpijane kao svjedočanstvo hrišćanske vjere.

Pratite nas i putem Vibera