Након завршеног школовања

Два припадника МУП-а Српске добила чин официра на Војној академији у Београду

  • Извор: СРНА
  • 14.09.2024. 14:00

За Алексу Ђурића /27/ из Власенице и Дејана Пејашиновића /25/​ из Прњавора данас је у Београду велики дан, јер су међу 159 кадета 144. и 145. класе београдске Војне академије који су након успјешно завршеног школовања промовисани у најмлађе официре, на свечаности испред Дома Народне скупштине Србије.

Алекса и Дејан су на престижну академију у Београду примљени као припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, гдје ће се и вратити, с тим што ће умјесто војног чина потпоручника у МУП-у Српске имати звање млађих инспектора.

Њих двојица су се у Београд отиснули из Бањалуке, гдје су 2019. завршили основну полицијску обуку на Полицијској академији.

За школовање на београдској Војној академији пријавили су се на интерном конкурсу МУП-а Српске за полицијске службенике, након чега су прошли све процедуре, а изабрани су међу петнаестак кандидата, колико их се окупило на почетку селекције.

Алекса, који је завршио студијски програм Менаџмент у одбрани, модул Артиљерија, каже да су му осјећања уочи промоције у чин официра још помијешана, јер није баш сигуран да ли у потпуности схвата да је дошао тај тренутак да након четири године заврши Војну академију и да је дошао крај школовању.

- Што се мотивације да завршим школовање и да се опредијелим за ову професију тиче, имао сам породичне узоре који су радили у МУП-у. Мислим и да је сваком мушкарцу у неком тренутку живота сан да дође на Војну академију и да постане официр - рекао је Алекса за Срну.

Треме уочи промоције није имао зато што му је ово, како каже, четврта промоција у којој учествује са колегама, иако је прва на којој је промовисан у официра.

- Више имам неки осјећај олакшања и задовољства, будући да је све готово и да је успјешно завршено - рекао је Алекса.

Његов колега Дејан Пејашиновић по завршетку школовања на студијском програму Менаџмент у одбрани, модул Пјешадија, каже да је јако поносан, јер је испунио циљеве које је себи поставио.

- Мој мотив доласка на Војну академију је био даље напредовање и усавршавање у професионалној каријери и задовољан сам нивоом школовања које сам достигао - рекао је Дејан.

Он је истакао да њему и Алекси није било тешко да се привикну на Војну академију зато што може да се повеже начин живота и рада у МУП-у и у установи у којој су се школовали.

- Генерално гледано, активности су скоро исте, почев од устајања и јутарње смотре. Није нам било тешко да се навикнемо на интернатски начин живота, јер смо то на неки начин прошли на Полицијској академији у Бањалуци. Једина разлика је у обиму наставе, односно часова и предмета које смо изучавали на Војној академији - објаснио је Дејан.

Током школовања у Београду он је успио и да се ожени и добије сина, и то са колегиницом, која сада ради у Министарству одбране Србије.

- И моја жена је прије двије године завршила Војну академију. Може се рећи да нас је Војна академија спојила, јер смо се ту и упознали. У децембру прошле године смо добили сина, тако да Војна академија носи много позитивних ствари и са ње ће за мене остати много лијепих успомена - рекао је Дејан.

Укључујући њега и Алексу Ђурића, до сада је Војну академију Универзитета одбране Министарства одбране Србије завршило седам припадника МУП-а Српске.

На школовању у Београду тренутно се налази 10 кадета, од којих шест припадника МУП-а Републике Српске на студијском програму Копнена војска и четири на Основним академским студијама Војно ваздухопловство.

МУП Српске своје припаднике школује на Војној академији у Београду на основу Протокола о школовању у војнообразовним установама са Министарством одбране Србије, који је потписан 2013. године.

Свечаности поводом промоције кадета Војне академије у Београду у официре у име МУП-а Републике Српске присуствовали су начелник Полицијске управе Бањалука Ђурица Вукелић и начелник Полицијске управе Зворник Александар Васиљевић, као и начелници сектора полиције у полицијским управама Бањалука и Зворник Момчило Марић и Драгослав Остојић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.