Nakon završenog školovanja

Dva pripadnika MUP-a Srpske dobila čin oficira na Vojnoj akademiji u Beogradu

  • Izvor: SRNA
  • 14.09.2024. 14:00

Za Aleksu Đurića /27/ iz Vlasenice i Dejana Pejašinovića /25/​ iz Prnjavora danas je u Beogradu veliki dan, jer su među 159 kadeta 144. i 145. klase beogradske Vojne akademije koji su nakon uspješno završenog školovanja promovisani u najmlađe oficire, na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine Srbije.

Aleksa i Dejan su na prestižnu akademiju u Beogradu primljeni kao pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, gdje će se i vratiti, s tim što će umjesto vojnog čina potporučnika u MUP-u Srpske imati zvanje mlađih inspektora.

Njih dvojica su se u Beograd otisnuli iz Banjaluke, gdje su 2019. završili osnovnu policijsku obuku na Policijskoj akademiji.

Za školovanje na beogradskoj Vojnoj akademiji prijavili su se na internom konkursu MUP-a Srpske za policijske službenike, nakon čega su prošli sve procedure, a izabrani su među petnaestak kandidata, koliko ih se okupilo na početku selekcije.

Aleksa, koji je završio studijski program Menadžment u odbrani, modul Artiljerija, kaže da su mu osjećanja uoči promocije u čin oficira još pomiješana, jer nije baš siguran da li u potpunosti shvata da je došao taj trenutak da nakon četiri godine završi Vojnu akademiju i da je došao kraj školovanju.

- Što se motivacije da završim školovanje i da se opredijelim za ovu profesiju tiče, imao sam porodične uzore koji su radili u MUP-u. Mislim i da je svakom muškarcu u nekom trenutku života san da dođe na Vojnu akademiju i da postane oficir - rekao je Aleksa za Srnu.

Treme uoči promocije nije imao zato što mu je ovo, kako kaže, četvrta promocija u kojoj učestvuje sa kolegama, iako je prva na kojoj je promovisan u oficira.

- Više imam neki osjećaj olakšanja i zadovoljstva, budući da je sve gotovo i da je uspješno završeno - rekao je Aleksa.

Njegov kolega Dejan Pejašinović po završetku školovanja na studijskom programu Menadžment u odbrani, modul Pješadija, kaže da je jako ponosan, jer je ispunio ciljeve koje je sebi postavio.

- Moj motiv dolaska na Vojnu akademiju je bio dalje napredovanje i usavršavanje u profesionalnoj karijeri i zadovoljan sam nivoom školovanja koje sam dostigao - rekao je Dejan.

On je istakao da njemu i Aleksi nije bilo teško da se priviknu na Vojnu akademiju zato što može da se poveže način života i rada u MUP-u i u ustanovi u kojoj su se školovali.

- Generalno gledano, aktivnosti su skoro iste, počev od ustajanja i jutarnje smotre. Nije nam bilo teško da se naviknemo na internatski način života, jer smo to na neki način prošli na Policijskoj akademiji u Banjaluci. Jedina razlika je u obimu nastave, odnosno časova i predmeta koje smo izučavali na Vojnoj akademiji - objasnio je Dejan.

Tokom školovanja u Beogradu on je uspio i da se oženi i dobije sina, i to sa koleginicom, koja sada radi u Ministarstvu odbrane Srbije.

- I moja žena je prije dvije godine završila Vojnu akademiju. Može se reći da nas je Vojna akademija spojila, jer smo se tu i upoznali. U decembru prošle godine smo dobili sina, tako da Vojna akademija nosi mnogo pozitivnih stvari i sa nje će za mene ostati mnogo lijepih uspomena - rekao je Dejan.

Uključujući njega i Aleksu Đurića, do sada je Vojnu akademiju Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane Srbije završilo sedam pripadnika MUP-a Srpske.

Na školovanju u Beogradu trenutno se nalazi 10 kadeta, od kojih šest pripadnika MUP-a Republike Srpske na studijskom programu Kopnena vojska i četiri na Osnovnim akademskim studijama Vojno vazduhoplovstvo.

MUP Srpske svoje pripadnike školuje na Vojnoj akademiji u Beogradu na osnovu Protokola o školovanju u vojnoobrazovnim ustanovama sa Ministarstvom odbrane Srbije, koji je potpisan 2013. godine.

Svečanosti povodom promocije kadeta Vojne akademije u Beogradu u oficire u ime MUP-a Republike Srpske prisustvovali su načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić i načelnik Policijske uprave Zvornik Aleksandar Vasiljević, kao i načelnici sektora policije u policijskim upravama Banjaluka i Zvornik Momčilo Marić i Dragoslav Ostojić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Revolucije 1917 (R)

    Revolucije 1917 (R)

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.