Министар спољних послова Србије

Ђурић захвалио афричким државама на подршци у УН

  • Извор: СРНА
  • 24.05.2024. 17:34

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић захвалио је данас афричким државама на подршци Србији у Генералној скупштини УН током изјашњавања о резолуцији о Сребреници.

Ђурић је на свечаности поводом Дана Африке и Дана пријатељства са народима Африке у Палати Србија истакао да је 37 од 54 афричке земље чланице УН одбило да подржи резолуцију о Сребреници, на којем је покушано да се стварањем негативне политичке кампање Србији стави жиг геноцида и срамоте.

- Србија неће заборавити ко су јој били пријатељи. Поносни што може да угостимо своје пријатеље из Африке у земљи, која је више него удвостручила свој бруто друштвени производ за мање од једне деценије и која им отвара своја врата за изложбу "ЕКСПО 2027", на којој желимо да видимо највећи могући број афричких држава - рекао је Ђурић.

Он је истакао да је Србија поносна на пријатељство са афричким земљама, које је започела некадашња Југославија, додајући да ће се са тим пријатељством наставити.

- Програм свијет у Србији, у оквиру којег студенти из великог броја афричких земаља долазе на студије у Београд, Ниш, Крагујевац и друге академске центре у Србији, један је од залога за изградњу мостова између наших друштава и земаља - нагласио је Ђурић.

Свечаност поводом обиљежавања Дана Африке и Дана пријатељства са народима Африке заједно са Ђурићем отворили су предсједница Скупштине Србије Ана Брнабић и амбасадор Марока у Београду Мохамед Амин Белхаж.

Дан Африке обиљежава се у знак сјећања на дан када су шефови 32 независне државе афричког континента у Адис Абеби потписали повељу о стварању Организације афричког јединства, која је прерасла у организацију Афричка унија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Ред Рок (Р) (12+)

    ''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица