Министар спољних послова Србије

Ђурић: Бошњачки политичари добили снажну лекцију већине човјечанства

  • Извор: СРНА
  • 24.05.2024. 21:23

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић оцијенио је да су бошњачки политичари из Сарајева доживјели снажну лекцију већине човјечанства, која је на Генералној скупштини УН одбила да подржи резолуцију о Сребреници и концепт који Бошњаци упорно гурају науштрб унутрашње стабилности у БиХ.

Истичући да је резолуција доживјела морални банкрот због чињеница да је није подржало 109 чланица УН наспрам 84 које су гласале за приједлог, Ђурић је указао да су томе кумовали и бошњачки политичари, који су и на питању резолуције потврдили да не поштују Дејтонски споразум и његове темеље.

- Дејтонски споразум, који је уједно и Устав БиХ, дефинише да се све спољнополитичке одлуке доносе консензусом. Они су се претварали као да Хрвати и Срби у БиХ не постоје у процесу одлучивања, што им није први пут - рекао је Ђурић за ТВ Н1 Загреб.

Он је напоменуо да су се овај пут одлучили да то ураде на нарочито осјетљивој теми, која вријеђа осјећања жртава које нису обухваћене изнесеним приједлогом, додајући да о Резолуцији није било ни унутрашње дебате у БиХ.

Ђурић је истакао да је то јасан знак упозорења и аларма и Хрватској и Србији као гарантима Дејтонског споразума да постоје дијелови политичких елита у Сарајеву који су спремни да газе Дејтон.

- Морамо да лобирамо у међународној заједници, да укажемо на значај Дејтонског споразума, јер он чува интересе, како Срба и Хрвата, тако и Бошњака у БиХ - навео је Ђурић.

Он тврди да је дубоко разочаран неким изјавама из Сарајева, а нарочито поруком /министра спољних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића, који је само неколико дана уочи гласања о резолуцији рекао да Србија не заслужује руку сарадње и пријатељства и да они желе поново да отворе судске процесе.

Ђурић је упитао како је могуће градити заједничку будућност у БиХ између различитих народа ако једни другима хоће да залијепе најстрашнију етикету кривице за најгоре могуће злочине против човјечности.

- Знамо да је на хиљаде страдало, не само Бошњака, већ и Срба и Хрвата и да морамо наћи заједнички начин комеморације жртава. Зато сам пред Саветом безбедности УН предложио у име Србије да ова резолуције буде повучена и уместо ње усвојимо резолуцију о будућности Балкана и заједничкој сарадњи, која би предвиђала да заједнички комеморишемо све жртве - навео је Ђурић.

Додао је да то политички представници Бошњака нису жељели.

- Зато су јуче у Генералној скупштини УН добили снажну лекцију већине човечанства - савести човечанства, која је подржала борбу Србије предвођене председником Александром Вучићем за очување стабилности у нашем региону - објаснио је Ђурић.

Он је истакао да треба имати на уму да 5,3 милијарди људи на свијету живи у државама које нису прихватиле резолуцију о Сребреници.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.